Čtvrtek, 28. března 2024

Space.com: Jak dobývat vodu na Marsu?

Space.com: Jak dobývat vodu na Marsu?

Vyprahlá poušť dnešního Marsu se na první pohled může zdát jako poslední místo, kde byste hledali vodu. Ale rudá planeta skutečně má hodně vody ukryté v ledu. Důkazů, že tam kdysi byla tekutá voda, je stále víc a výzkumné mise objevily, že zmrzlá voda stále existuje na pólech a pod prašným povrchem. Dostat se k ní by znamenalo vykopat ji a zahřívat v peci nebo ozařovat půdu mikrovlnami a zachycovat vodní páru. Žádná mise se ale dosud nepokusila získat vodu na Marsu nebo na jiném vesmírném tělese mimo Zemi ve znatelném množství, napsal server Space.com.

Nyní organizace Mars One, která sídlí v Nizozemsku a chce na rudé planetě založit stálou lidskou kolonii, zamýšlí vyslat v roce 2018 nepilotovaný přistávací modul, který by měl provést experiment demonstrující, že vodu tam získat lze. Takto vytěženou vodu je možné využít nejen k pití, ale i k pěstování rostlin či k výrobě paliva.

"Tady na Zemi jsme experimentovali s různými technologiemi k získávání vlhkosti z ovzduší nebo z půdy," říká Ed Sedivy, šéfinženýr společnosti Lockheed Martin a zároveň programový ředitel letového a přistávacího systému NASA Phoenix. "Otázkou je, jak ověříme vhodnost těchto technologií za koncentrace a za teplot, na něž na Marsu narazíme," dodává.

Četné výzkumy naznačují, že voda na Marsu existuje. Vycházejí z důkazů získaných díky družicím a vozítkům. Jsou jimi kanály, dna někdejších jezer či skály a minerály, které mohly být formovány jen tekoucí vodou. Dnes je Mars příliš chladný a jeho atmosférický tlak příliš malý na to, aby kapalná voda mohla existovat na povrchu - s výjimkou velmi krátkého časového intervalu a velmi nízkých poloh. Nicméně zmrzlou vodu lze najít na ledových pólech planety a pod povrchem.

Modul NASA Phoenix detekoval vodu v místě, kde v roce 2008 přistál. Hmotnostní spektrometr, jímž byl vybaven, zaznamenal stopy vodní páry po zahřátí vzorku půdy, který odebral. Později vozítko Curiosity objevilo molekuly vody v půdních vzorcích, které analyzovalo pomocí svých přístrojů. Získané údaje naznačily, že krychlová stopa (28,31 decimetru krychlového) marsovské půdy obsahuje přibližně dvě pinty (litr) vody.

Nejzřejmější metodou k získání vody by bylo kutat zmrzlou zem a zahřívat ji v peci, dokud se nezačne voda vypařovat. Avšak existuje i jiná metoda, která by mohla být efektivnější a nevyžadovala by tolik kopání.
"K těžbě vody na Marsu potřebujete, abyste jí získali hodně," říká vědecký pracovník a bývalý konzultant NASA Edwin Ethridge. Spolu se svými kolegy zkoumal možnost získávání vody pomocí mikrovlnného záření v simulovaných podmínkách měsíčního a marsovského prostředí.

Při "měsíčním" experimentu Ethridge a William Kaukler z Alabamské univerzity v Huntsvillu použili běžnou kuchyňskou mikrovlnku k "vaření" umělého lunárního regolitu, vrstvy různorodého materiálu na povrchu Měsíce. Horko způsobilo odpařování zmrzlé vody a vzniklá pára se pak zachytávala a kondenzovala na studené desce.

Voda absorbuje mikrovlny velmi dobře, ale led ne. Proto mikrovlny ve skutečnosti rozehřívají kameny, které pak zahřívají led, s nímž jsou v kontaktu, vysvětlil Kaukler.

Podle Ethridge tato mikrovlnná technika by stejným způsobem fungovala dobře i na Marsu. Hlavní výhodou ve srovnání s metodami hloubení je, že nevyžadují tolik kopání. I když možná - v závislosti na tom, jak je voda hluboko - bude nutné vyvrtat díry a jimi pak vysílat mikrovlny.

Mars samozřejmě není jediným místem, kde vědci doufají, že najdou vodu a bude ji možné těžit. Pozornost se zaměřuje také na Měsíc a na asteroidy.

"Voda umožňuje spoustu věcí. Jestliže se chystáme vydat do naší sluneční soustavy, budeme muset využívat zdroje, jež v místě určení najdeme," konstatuje vědec NASA Bill Larson, který dohlíží na program využívání materiálu objeveného na jiných planetách.

Družice NASA LRO zaznamenala vodu na Měsíci při dálkovém průzkumu a aparát LCROSS, který dopadl na Měsíc v roce 2009, našel přímý důkaz přítomnosti ledu a páry v měsíčním kráteru ležícím v trvalém stínu. NASA a Kanadská vesmírná agentura nyní vyvíjejí nový lunární rover RESOLVE, který by chtěly vyslat na Měsíc ještě v tomto desetiletí. Toto vozítko, které vyzkoušely na havajských lávových polích, by mělo být schopno vrtat do měsíčního povrchu a zahřívat materiál ke změření množství vody v něm.

Činitelé NASA tvrdí, že RESOLVE by mohl být s menšími úpravami využit k hledání vody a dalších zdrojů i na Marsu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů