Čtvrtek, 25. dubna 2024

Malé elektrospotřebiče trápí i Plesnou

Malé elektrospotřebiče trápí i Plesnou

Od počátku loňského prosince zná druhý ročník soutěže EZ - Liga Karlovarského kraje své vítěze. Nejefektivněji staré elektro třídí obyvatelé Plesné na Chebsku. Od listopadu 2012 do října 2013 v tomto dvoutisícovém městě v průměru na každého obyvatele vybrali téměř 4,5 kg vysloužilých spotřebičů.

Soutěž je společným projektem Karlovarského kraje a společnosti ASEKOL nazvaným >>Rozvoj sběru použitých elektrozařízení<<. Tajemník městského úřadu Ing. Vladimír Mačička však přiznává, že Plesné k vítězství v soutěži pomohla skutečnost, že město odevzdalo do systému zpětného odběru elektrozařízení část spotřebičů, které byly sebrány v roce 2012.

Město zřídilo místo zpětného odběru, které občanům slouží vždy tři dny v týdnu. Přesto se nejvíce elektrospotřebičů v Plesné nasbírá při tzv. hromádkách, pořádaných každé pololetí. Vladimír Mačička potvrdil, že i v Plesné jsou příslovečnou Achillovou patou zpětného odběru elekrozařízení malé spotřebiče, jejichž sběru se příliš nedaří.

Ve městě nyní běží výběrové řízení na výstavbu sběrného dvora, od něhož si tam slibují, že v budoucnosti pomůže ještě více zlepšit sběr a nákladání s odpady.

>>Z výsledků průzkumu, který nechala zpracovat společnost ASEKOL, vyplývá, že v domácnostech se nachází zhruba 18,5 mil. kusů nepožívaných či nefunkčních elektrospotřebičů starších osmi let. Některé jistě ještě mohou posloužit, ale většina z nich by měla putovat k recyklaci. >>Chceme města a obce motivovat k podpoře rozvoje sběru a recyklace elektroodpadu a zároveň odměnit ty, které jdou celému kraji příkladem,<< uzavřel Ing. Václav Jakubík, radní pro životní prostředí a zemědělství Karlovarského kraje.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů