Pátek, 26. dubna 2024

Přesazovat lze také vzrostlé stromy

Přesazování vzrostlých stromů? O své zkušenosti, jak na to, se může podělit Městská část Praha 13.

Přesazovat lze také vzrostlé stromy

Stává se, že některé stromy byly vysazeny na místa, kde se jim úplně nedaří nebo časem začnou něčemu překážet. Není vždy nutné takové vzrostlé stromy pokácet, existuje možnost, jak je přesadit. Své o tom vědí na odboru životního prostředí MČ Praha 13, kde tak poprvé učinili na jaře loňského roku (šlo o dva jehličnany, které se bez problémů ujaly) a poté ještě v listopadu, kdy se přesazovaly listnáče (viz foto).

>>Tímto způsobem postupujeme tehdy, je-li strom v dobrém zdravotním stavu a musel by se kácet z nějakých jiných důvodů, např. proto, že je v blízkosti jiných stromů, stavby nebo na nevhodném stanovišti,<< vysvětluje tiskový mluvčí MČ Praha 13 Samuel Truschka. A dodává, že jehličnaté stromy se přesazují v jarním období a listnaté stromy na podzim, po opadu listí.

K manipulaci se stromy byla použita speciální mechanizace Big John 65, která strom hydraulicky obklopí, vyrýpne a zvedne přímo ze země s kořenovým balem. Akci pro MČ Praha 13 provedla zahradnická firma (COVENANT zahrady a parky s. r. o.).

Cena za přesazení jednoho vzrostlého stromu se pohybuje kolem 10-15 tis. Kč. Záleží na jeho velikosti a dostupnosti v terénu.

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů