Pátek, 26. dubna 2024

Praha chce akvizici Pražských služeb dokončit do tří měsíců

Praha chce akvizici Pražských služeb dokončit do tří měsíců

Jednání o akvizici společnosti Pražské služby chce město dokončit do tří měsíců. Za ovládnutí firmy zaplatí Praha kolem 750 milionů korun. V rozhovoru pro ČTK to řekl první náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Praha vyjednává především s firmou Northward Holding Limited, která vlastní 19,3 procenta akcií Pražských služeb.

Pražské služby se v Praze starají o svoz odpadu a úklid. Hlavní město drží 76,92 procenta akcií firmy. Zbytek patří šesti dalším subjektům. Největší část přitom vlastní právě Northward Holding Limited, která ji před časem koupila od skupiny Natland. Způsob, jakým chce město za zhruba šestinový podíl zaplatit, není znám. Už nyní je ale jasné, že část nákladů na koupi uhradí z nerozděleného zisku Pražských služeb.

"Připraveni jsme, nacenění je hotovo, model obchodu je také hotov," řekl Vávra. V současnosti město pracuje na budoucím rozdělení společnosti tak, aby mohla Praha prostřednictvím vlastní firmy zajišťovat svoz odpadu. Patrně kvůli tomu vznikne dceřiná společnost, kam budou převedeny komerční služby.

Podobně jako o ovládnutí Pražských služeb vyjednává Praha také o získání 100 procent Pražské plynárenské. Plynárenskou společnost chce následně rozdělit na obchod a distribuci, přičemž obchodní část by měl do půl roku získat strategický partner.

Hlavní město se dlouhodobě potýká s problémy se zajištěním svozu odpadu. Původní desetiletá smlouva s Pražskými službami skončila na konci roku 2011. Praha chtěla vybrat nového dodavatele, ale tendr kvůli pochybnostem zrušila. Od té doby několikrát po sobě smlouvu s Pražskými službami prodloužila.

Jana Hrubá

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů