Sobota, 27. dubna 2024

Terea zapracuje podmínky ekologů do projektu spalovny odpadu

Terea zapracuje podmínky ekologů do projektu spalovny odpadu

Společnost Terea bude pokračovat v přípravě stavby spalovny odpadu v Chebu. Krajský úřad ukončil projednávání vlivu na životní prostředí. Podle technického ředitele společnosti Steffena Zagermanna nyní firma zapracuje podmínky vzešlé z projednávání do projektové dokumentace, sdělil ČTK.

"Po této fázi přijde na řadu revize proveditelnosti záměru, zejména pak posouzení, zda za stanovených podmínek bude záměr ekonomicky efektivní. Až na základě tohoto vyhodnocení bude v orgánech naší společnosti rozhodnuto, zda bude výstavba podle zpracované dokumentace zahájena," uvedl Zagermann.
Z posuzování vlivu na životní prostředí vzešly desítky podmínek pro fázi projektové přípravy, stavby i následného provozu. Jsou mezi nimi například geologický průzkum, ochrana zeleně, podmínky nakládání s odpady z technologického provozu a mnoho dalších.

Spalovna by měla mít maximální kapacitu 20.000 tun odpadu ročně. Celé Chebsko nyní produkuje zhruba 32.000 tun odpadu za rok, město Cheb pak kolem 7500 tun. "Vznikající teplo bychom využili v současném systému centrálního zásobování teplem. Synergickým efektem by bylo i snížení nákladů na likvidaci komunálního odpadu pro jeho původce, kterým je obec," uvedl Zagermann.

Ve společnosti Terea má padesátiprocentní podíl město Cheb a stejný podíl německá společnost Gelsenwasser AG. Terea je dodavatelem tepla pro Cheb a donedávna také spravovala městské byty.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů