Úterý, 19. března 2024

ELEKTROWIN sází na osvědčenou spolupráci s obcemi a městy

Kolektivní systém zpětného odběru elektrozařízení (EEZ) ELEKTROWIN svými výsledky nejvíce přispívá k tomu, že Česká republika dokonce překračuje kvótu zpětného odběru EEZ, kterou jí určila Evropská unie, totiž průměrně 4 kg na osobu a rok.

ELEKTROWIN sází na osvědčenou spolupráci s obcemi a městy

Tato hodnota však už za dva roky nepostačí.

Navzdory doznívající ekonomické recesi se u nás daří zpětný odběr vysloužilých elektrospotřebičů posilovat. Například ELEKTROWIN, jak potvrdil jeho generální ředitel Ing. Roman Tvrzník, loni k ekologické recyklaci předal o zhruba 8 % vysloužilých EEZ více než v roce 2012. Předběžné výsledky sběrné sítě této neziskové společnosti za celý rok 2013 hovoří o více než 27 tisících tun zpětně odebraného elektroodpadu, tj. v průměru 2,6 kg na hlavu.

OTÁZKA: Mění se struktura zpětně odebíraného elektroodpadu?

Stále se snižuje hmotnostní podíl chlazení, naopak přibývají velké, ale také malé spotřebiče. Dříve chladicí technika představovala až 90 % veškerého odebraného elektrozařízení. Dnes ve zpětném odběru tvoří zhruba již pouze polovinu.

OTÁZKA: Už koncem loňského listopadu společnost ELEKTROWIN vyčerpala 4 mil. Kč, které si vyčlenila pro svůj motivační program pro obce v roce 2013. Budete motivovat obce ke zpětnému odběru i letos?

Určitě budeme. V souvislosti s loňským ukončením motivačního programu však chci připomenout, že investice pořízené obcemi v minulém roce lze uplatnit ještě i v tomto roce podle podmínek letošního motivačního programu pro obce. Ten bude brzy vyvěšen na našem webu www.elektrowin.cz. Tam se nachází i seznam našich regionálních poradců, o něž se budeme ve spolupráci s obcemi ještě více opírat. Například obcím, které už s námi uzavřely smlouvu, zodpoví aktuální dotazy týkající se zpětného odběru EEZ - počínaje vlastní realizací zpětného odběru včetně administrativy přes odměňování až po pomoc při získávání finanční a informační podpory.

OTÁZKA: Počítáte v novém motivačním programu s nějakými změnami?

Se zásadními nikoliv. Ovšem chtěli bychom se už brzy více zaměřit například i na motivaci obcí se sběrnými dvory, aby ve zpětném odběru více spolupracovaly s okolními obcemi, jež sběrný dvůr nemají. Velmi nás trápí fakt, že se do zpětného odběru stále častěji dostávají vysloužilé spotřebiče v nekompletním stavu. Musíme s tím něco udělat i v rámci motivace obcí. Ještě před několika lety byla do naší sběrné sítě odevzdávána EEZ kompletní téměř z 80 %. Nyní však jejich kompletnost klesá bezmála až k 70 %. Klasický příklad představují elektrozařízení k chlazení a mrazení, z nichž se vymontovávají kompresory, tedy kovové komponenty o několika kilogramech, které se pak prodávají do různých výkupen sběrných surovin. Bohužel, ani mnohé sběrné dvory obcí nejsou dostatečně chráněny před různými nenechavci, kteří si odtud odnášejí kovové části již odevzdaných EEZ. Je však třeba si uvědomit, že nekompletní EEZ ze zákona nesplňuje parametry pro zařazení do systému zpětného odběru. Nekompletní spotřebič musí být posuzován jako odpad, v některých případech dokonce jako nebezpečný odpad.

OTÁZKA: Můžete proti rozebírání něco dělat?

Díky výsledkům dosaženým v našem motivačním programu si obce pro lepší zajištění svých sběrných dvorů mohou pořídit např. kamerové systémy, instalovat elektronické alarmy či třeba zdokonalit oplocení. Další možnosti vidím v legislativě. Konkrétně jsme zajedno s radnicemi v tom, aby sběr a výkup kovů byl lépe legislativně ošetřen a dostal se pod větší kontrolu obcí a měst, na jejichž území se provádí.

OTÁZKA: Máte i dosud od obcí zajištěn největší díl zpětného odběru EEZ?

Ano. Výtěžnost zpětného odběru se sice mírně posouvá od obcí a posledních prodejců k dalším zdrojům - mám na mysli například už známý projekt Recyklujte s hasiči. Ale obce nám stále zajišťují zhruba 65 % veškerých odevzdaných EEZ. Mírně se snižují i výsledky mobilních svozů. Avšak jsou velmi dobře dorovnávány právě projektem Recyklujte s hasiči. Ten se ujal hlavně v obcích do 1000 obyvatel, tedy tam, kde zpravidla nejsou sběrné dvory - a už do něho vstoupilo na 900 sborů dobrovolných hasičů. Dvě tisícovky tun EEZ, které dobrovolní hasiči ročně po vesnicích vyberou z domácností, jsou cenným příspěvkem do naší celkové bilance. Osvědčenými partnery jsou pro nás také školy, pro něž spolu s dalšími kolektivními systémy pořádáme projekt Recyklohraní aneb Ukliďme si svět!

OTÁZKA: Budou tyto aktivity stačit na to, aby se Česká republika úspěšně vyrovnala se změnami, které ve zpětném odběru začnou platit v roce 2016?

Jistě narážíte na to, že v souladu s evropskou legislativou bude nutné počínaje rokem 2016 v každé zemi EU ročně zpětně odebrat 45 % elektrospotřebičů, které byly průměrně uvedeny na trh v dané zemi za předchozí tři roky. Česká republika má zatím stanovenu výjimku - a v jejím případě místo 45 % půjde pouze o 40 %. Přesto to nebude snadný úkol. Pro názornost: Ročně se na český trh dodá více než 160 tisíc tun elektrospotřebičů - a 40 % z nich představuje zhruba 65 tisíc tun. Zatím se však v ČR sbírá lehce nad 50 tisíc tun vysloužilých EEZ ročně. Je jasné, že jak ELEKTROWIN, tak další kolektivní systémy budou muset ještě více spoléhat i na osvědčenou spolupráci s obcemi a městy.


MEZITITULEK: Krajské výsledky zpětného odběru vysloužilých elektrozařízení ve sběrné síti ELEKTROWIN (období leden-říjen 2013)

Kraj tuny celkem kg/1 obyv.
Královéhradecký 1 534,966 2,780237
Liberecký 1 174,372 2,677992
Zlínský 1 489,410 2,538943
Jihočeský 1 531,225 2,405850
Vysočina 1 225,679 2,400844
Středočeský 2 790,658 2,151552
Olomoucký 1 362,562 2,140115
Pardubický 1 082,045 2,097783
Plzeňský 1 171,221 2,044519
Praha 2 507,003 2,011757
Karlovarský 554,181 1,840608
Jihomoravský 2 101,714 1,797912
Moravskoslezský 1 875,224 1,531991
Ústecký 1 160,203 1,404541


ZDROJ: ELEKTROWIN

AUTOR: IVAN RYŠAVÝ

Zdroj:Moderní obec
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů