Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Ministerstvo životního prostředí v loňském roce vypsalo výběrové řízení na dodání propagačních předmětů. Ministr Richard Brabec nařídil zrušit celé výběrové řízení, jehož součástí byl mj. i již dříve kritizovaný nákup spodního prádla s vyobrazením kormorána a bobra. "Při nástupu na ministerstvo jsem řekl, že chci zastavit nesmyslné vyhazování státních peněz. Spodní prádlo s potiskem je možná marketingově zajímavý nápad pro soukromou firmu, ale určitě nepatří do státní správy, která hospodaří s penězi daňových poplatníků," říká ministr životního prostředí Richard Brabec.

V pátek 14.2.2014 se náměstek ministra životního prostředí Ing. Vladimír Mana setkal se zástupci Zeleného kruhu a dalších nevládních ekologických organizací. Účastníci jednání diskutovali vzájemné pohledy na priority v oblasti legislativy životního prostředí pro nadcházející období. Součástí jednání byla také debata o možnostech prohloubení vzájemné spolupráce a konkrétního zapojení zástupců nevládních ekologických organizací do přípravy legislativy. Výsledkem jednání byla nejen dohoda na užší vzájemné spolupráci v oblasti tvorby legislativy, ale také příslib lepší vzájemné informovanosti a korektních mediálních výstupů.

Až 40 % plastového odpadu v Evropě pochází z obalů. Jen plastových tašek bylo na trh EU uvedeno v roce 2010 kolem 95 miliard kusů. Zatímco v roce 2007 každý Čech spotřeboval 150-300 kusů plastových tašek, v poslední době se jejich počet snižuje až na polovinu zejména díky tomu, že je obchody přestaly dávat zadarmo.
EU se chystá přijmout strategii, která by umožnila množství plastového odpadu v životním prostředí snížit. Měly by se přestat používat biologicky nerozložitelné plastové tašky na jedno použití, některé druhy plastů a aditiv.
Cílovým datem pro zákaz tašek je rok 2020.

Ambiciózní a patřičně drahý projekt, který měl posunout Istanbul na mapě leteckých společností výše než Londýn, Dubaj či Peking, začíná mít problémy. Plán postavit v okolí tureckého města nové, obří letiště za 30 miliard dolarů patří k symbolům, které měly dokazovat úspěchy politické éry tureckého premiéra Recepa Tayyipa Erdogana.
Stavbu se šesti ranvejemi na pobřeží Černého moře, 60 kilometrů od centra Istanbulu, chtěla vláda plně dokončit už v roce 2018.
To ale nyní vypadá jako těžko zvládnutelné. Turecký soud projekt pozastavil na nejméně deset měsíců. Do té doby musí konsorcium stavitelů v čele s firmou Limak Holding objasnit, jaké bude mít projekt ekologické dopady.

Martin Bursík se stal předsedou Liberálně ekologické strany (LES), kterou loni založil. Na ustavujícím sněmu strany jej včera v tajné volbě zvolilo všech 74 přítomných delegátů. Bývalý lídr Strany zelených neměl protikandidáta. První místopředsedkyní strany se stala filmová dokumentaristka Olga Sommerová, druhým místopředsedou sociální a kulturní ekolog Ivan Rynda.

Kromě hypoték se zaměří i na ekologii
Kampaň chystá například Raiffeisen stavební spořitelna. Spíš než na hypotéky ale bude během jara cílit na úvěry určené na rekonstrukce a ekologicky zaměřené úpravy (zateplení, solární panely apod.). Podrobnosti stavební spořitelna teprve připravuje.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů