Pátek, 26. dubna 2024

MPO nepodpoří poslanecké návrhy k novele energetické zákona

MPO nepodpoří poslanecké návrhy k novele energetické zákona

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) nepodpoří žádný z pozměňovacích návrhů k novele energetického zákona a zákona o podporovaných zdrojích energie, která řeší výkladové nejasnosti ohledně výběru ceny na podporu obnovitelných zdrojů energie (OZE). Ministerstvo nepodpoří ani návrh poslance ČSSD Milana Urbana na zřízení regulační rady Energetického regulačního úřadu (ERÚ). ČTK to dnes sdělila Helena Petříková z MPO. V úterý přitom ministerstvo uvedlo, že Urbanův návrh na zřízení rady ERÚ považuje za vhodný krok k posílení profesionality i nezávislosti ERÚ jako celku.

MPO v tiskové zprávě píše, že některé návrhy mají věcné opodstatnění, jejich projednávání formou pozměňovacích návrhů je ale nevhodné. Ředitel energetické sekce ministerstva Pavel Gebauer ČTK v úterý sdělil, že případné zřízení rady podle názoru MPO nesníží nezávislost ERÚ, ale stabilizuje činnost regulátora a zajistí kontinuitu výkonu regulace na delší období, než je jedno funkční období jeho vedení.

Cílem navrhovaných úprav energetického zákona poslance Urbana je podle předsedkyně ERÚ Aleny Vitáskové její odstranění a ovládnutí ERÚ zájmovými skupinami.

Urban dnes ČTK sdělil, že od záměru vnést větší transparentnost do fungování ERÚ neustoupí. "Čtyřleté úsilí o novelu příslušného zákona hodláme dovést do konce bez ohledu na osobní útoky," dodal. Sociální demokracie jednoznačně zastává názor, že návrh pomůže, aby ERÚ fungoval nezávisle, profesionálně a transparentně. Je nepřípustné aby úředníci při obhajobě svých zájmů napadali ústavní činitele, dodal.

V rámci projednávání novely v hospodářském výboru Sněmovny bylo podáno 14 pozměňovacích návrhů. Sněmovní hospodářský výbor jednání o novele přerušil 26. února, znovu se jí bude zabývat 18. března.

Projednávaná novela má napravit současný stav, kdy se kvůli nejednoznačnému znění zákona obraceli na ministerstvo průmyslu někteří obchodníci s energiemi se svými pochybnostmi o tom, zda mají poplatky vybírat, či nikoli. Obchodníci s elektřinou, kteří by od svých zákazníků poplatky nevybírali, by podle vlády získali konkurenční výhodu snížením konečné ceny elektřiny. Pokud by poplatky nebyly účtovány vůbec, mohlo by to podle ministerstva znamenat finanční deficit operátora trhu až 30 miliard korun.

Petříková doplnila, že MPO již pracuje na velké novele energetického zákona. Ta řeší změny vyplývající z implementace evropských směrnic či předcházejících výhrad Evropské komise.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů