Pátek, 29. března 2024

Posel jara - magnolie

Posel jara - magnolie
Magnolie
Neobyčejnou krásu vám předvádějí magnolie, stromy či keře, vesměs opadavé, pořídit si ale můžete i stálezelené druhy.

Pocházejí z Číny a Japonska, pokud jim poskytnete vhodné podmínky, přinesou vám každým rokem záplavu bílých, růžových či vínových květů, některé jsou dokonce i slabě vonné. České pojmenování šácholan je odvozeno od staročeského slova "šách", kterým se označovaly šištice, které magnolie po odkvětu vytvářejí a které připomínají šišky.

Správný nákup

Při nákupu magnolie bychom měli pečlivě prohlédnout zdravotní stav rostliny a dát přednost kontejnerované sadbě před prostokořennou či balovou, protože kořeny magnolií jsou velmi křehké a snadno se při jakékoli manipulaci poškodí. Proto bychom jim měli na zahradě vyčlenit místo, ze kterého už je nebudeme nikam přesazovat, protože to magnolie nesnášejí. Právě při tomto úkonu můžeme nevratně poškodit jejich kořenový systém.

Kam s nimi na zahradě?

Vyžadují slunné či polostinné stanoviště, jsou-li ve stínu, málo kvetou. Zároveň bychom měli vybírat teplejší polohy, chráněné před prudkými větry. Ideální místo je tam, kde se daří teplomilným peckovinám (broskvoním nebo meruňkám), např. u domu, kde je příznivější mikroklima než ve zbytku zahrady. Tam, kde je vyšší riziko pozdních jarních mrazíků, volíme raději druhy kvetoucí po olistění. Půda by měla být vlhká, živná, s vyšším obsahem humusu se slabě kyselou reakcí. V okruhu zhruba dvou metrů neprovádíme hlubší úpravu půdy, magnolie mělce koření, a mohli bychom tak poškodit její kořeny. Ačkoli se jedná o poměrně náročný rod, snese znečištěné městské ovzduší. Při výsadbách blízko lesů však láká zvěř a trpí okusem.

Sadovnicky významné druhy členíme do dvou kategorií, a to magnolie kvetoucí před olistěním, které jsou u nás nejoblíbenější, a na magnolie kvetoucí po olistění.

Magnolie kvetoucí před olistěním:

M. x soulangeana - magnolie Soulangeova

V České republice nejoblíbenější a nejrozšířenější druh, který je křížencem Magnolia denudata a Magnolia liliiflora. Vytváří statné keře až stromy, květy přináší již v dubnu, před olistěním, jsou velké, světle až tmavě růžové (podle kultivaru). Časné kvetení v sobě nese riziko poškození květů jarními mrazíky. Nesnáší suché a vápenité půdy.

Kultivary:

´Alexandrina´ - silně rostoucí, vzpřímené keře, dorůstá do výšky 5 m, zvenku karmínové, uvnitř bílé květy, kvete 3 týdny ´Lennei´- remontuje na podzim, květy uvnitř bílé, venku tmavě purpurové ´Norbertii´- květy jako ´Alexandrina´, ale menší a purpurovější, kvete později

M. stellata - magnolie hvězdnatá

Máte-li menší zahradu, zvolte si právě tento druh, vytváří třímetrové keře, roste velmi pomalu a je spíše širší než vyšší. Oproti předchozímu druhu má až dvojnásobný počet korunních plátků, které jsou tužší a delší.

Kultivary: ´Rosea´- načervenalá poupata, uvnitř růžová ´Rubra´ - tmavá

Magnolie kvetoucí po olistění:

M. liliiflora - magnolie liliokvětá

Květy přináší v květnu současně s olistěním nebo po olistění, kdy už je nemohou poškodit pozdní mrazíky. Jsou tulipánovité, zvenku tmavě růžové, zevnitř bílé.

Kultivary: ´Nigra´- kompaktní keř, květy zvenku purpurově červené, zevnitř bílé

M. tripetala - magnolie tříplátečná

Pochází z jihovýchodu USA, kvete až po olistění a v zahradách dosahuje výšky 10 - 12 metrů. Květy jsou krémově bílé, slabě vonné, po odkvětu vytváří zářivě růžová plodenství. Unikátní jsou její 30 - 45 centimetrů dlouhé listy (nejdelší po druhu M. macrophylla).

M. obovata - magnolie obvejčitá

Dorůstá do výšky 12 - 15 m, listy jsou až 40 cm velké, kvete v červnu bíle po olistění, 9 - 12 vnějších okvětních plátků je mléčně bílých, vnitřní 3 okvětní plátky jsou lehce narůžovělé. Výrazné jsou rudě červené pestíky. Pochází z Japonska, kde z ní vyrábějí pochvy na meče a v truhlářství k vnitřnímu obložení v domech.

ZDROJ:http://www.dumazahrada.cz/, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů