Pátek, 26. dubna 2024

Newsletter Chytrá energie - březen 2014

Newsletter Chytrá energie - březen 2014
Energetická politika

Rozhoduje se o podobě evropské politiky pro klima a energetiku 2030

Evropská komise v lednu 2014 zveřejnila Bílou knihu o rámci politiky pro klima a energetiku do roku 2030. Navrhla v něm snížení emisí skleníkových plynů o 40 % oproti úrovni roku 1990, závazný cíl pro celou EU dosáhnout podílu energie z obnovitelných zdrojů ve výši nejméně 27 % a jen nekonkrétní cíle v oblasti energetické efektivity. Již 4. března projednají návrh Evropské komise ministři zodpovědní za energetiku a ve dnech 20. až 21. března měly rámec schvalovat předsedové vlád členských zemí EU.

Čtěte dál

Obnovitelné zdroje

Podíl obnovitelných zdrojů v EU by měl být 45 % v roce 2030

V evropské klimaticko-energetické strategii pro rok 2030 potřebujeme stanovit ambiciózní cíl pro obnovitelné zdroje. Pokud dostatečně snížíme spotřebu energie, potřebujeme v maximální míře využít potenciál obnovitelných zdrojů, abychom dosáhli cíleného snížení emisí skleníkových plynů. Několik odborných studií Fraunhofer ISI (2012), Greenpeace/EREC (2012), Ecofys/WWF (2013) či Öko-Institut (2011) stanovilo potenciál podílu obnovitelných zdrojů pro rok 2030 na nejméně 45 % a to s využitím stávajících a vyzkoušených technologií. Studie také ukázaly, že dosažení nižšího, například 30% cíle pro obnovitelné zdroje pro rok 2030, by nevyžadovalo téměř žádná dodatečná opatření a bude splněno tak jako tak.

Čtěte dál

Energetická
            efektivita

Pomůžou dodavatelé energie zákazníkům s úsporami i v Česku?

Přijde vám neuvěřitelné, že by dodavatel tepla nebo plynu nabídl zákazníkovi příspěvek na zateplení domu nebo energetický audit? A dodavatel elektřiny na efektivní spotřebiče? Ve Velké Británii, Francii, Itálii nebo ve Spojených státech to je běžná praxe. Podle odhadu Mezinárodní energetické agentury utratí dodavatelé energií za úsporná opatření u svých zákazníků celosvětově 12 miliard dolarů za rok. Proč to dělají? Předepisují jim to zákony a také si chtějí udržet zákazníky.

Čtěte dál

Jaderná energetika

Tendr na Temelín spěje ke konci

Projekt nových reaktorů v Temelíně za cenu převyšující 300 miliard korun bude mít citelné negativní dopady na veřejné rozpočty či spotřebitele elektřiny. A jak ukazují aktuální bilance elektřiny, nebude výkon nových reaktorů ještě dlouho vůbec potřebný. Lze tak jen přivítat stále silněji znějící hlasy zasvěcených o brzkém zrušení váznoucího tendru.

Čtěte dál

Ropná problematika

Shell a Statoil ustupují od těžby v Arktidě

Balík lednových oznámení nového vedení těžařského gigantu Shell musel pro další firmy z oboru působit jako studená sprcha. Nejprve přišla zpráva, že Shell v posledním čtvrtletí předchozího roku očekává pokles zisku o 50 %. Pak se objevila informace, že chystá prodej svých podílů v australském projektu na zkapalnění zemního plynu v hodnotě 1,14 miliardy dolarů. Koncem ledna pak ředitel firmy Ben van Beurden oznámil investorům, že Shell letos v aljašské části Arktidy vrtat kvůli ropě nebude.

Čtěte dál

Klima

Opustí EU pozici lídra v ochraně klimatu?

Zatímco lidé po celém světě zažívají dopady měnícího se klimatu na vlastní kůži, Evropská komise zpomaluje své úsilí omezit oteplení planety pod 2 stupně Celsia. Mezivládní panel pro změnu klimatu nedávno spočítal uhlíkový rozpočet pro planetu Zemi. Závěr byl jednoznačný: při současné rychlosti vyčerpáme množství uhlíku, které si celkově můžeme dovolit vypustit, do 30 let. Pokud tedy chceme udržet oteplení planety na únosné míře, musíme rychle, významně a trvale snížit emise skleníkových plynů.

Čtěte dál

Jaderná energetika

Konference "Ekonomické limity jaderné energetiky"

Mezinárodní konference NEC 2014 "Ekonomické limity jaderné energetiky" se koná 29. dubna ve Smetanově sále Autoklubu ČR v Praze. Cílem konference je za účasti zahraničních i českých expertů diskutovat omezení, na která naráží vlády i investoři při uvažování o stavbě nových reaktorů nebo rekonstrukci stávajících.

Čtěte dál

Energetická
            efektivita

Energy supermarket nabízí úspory energie, platí je Evropská unie

Deset miliard korun. Právě taková suma může putovat z evropských fondů do České republiky na projekty úspory energie v obytných domech a veřejných budovách. Může, ale nemusí. Záleží, jak se k této unikátní šanci postaví obyvatelé České republiky.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů