Úterý, 19. března 2024

Zpětný odběr baterií v ČR: Dobrovolná dohoda s Ministerstvem životního prostředí ČR splněna

Nezisková kolektivní organizace ECOBAT vybrala loni v České republice poprvé více než 1 000 tun použitých přenosných baterií...

Zpětný odběr baterií v ČR: Dobrovolná dohoda s Ministerstvem životního prostředí ČR splněna

Tím se podařilo zcela naplnit cíle ve sběru a recyklaci, ke kterým se dříve zavázalo České sdružení výrobců a dovozců přenosných baterií v Dobrovolné dohoděs Ministerstvem životního prostředí ČR.

Dobrovolná dohoda byla podepsána v roce 2001, kdy ČR v rámci přístupových jednání s orgány EU implementovala tehdejší Směrnici 91/157/EEC o bateriích a akumulátorech obsahujících určité nebezpečné látky. Vzhledem k nedostatku zkušeností s rozšířenou odpovědností výrobců však nebyly pro sběr a recyklaci přenosných baterií stanoveny žádné konkrétní cíle ani možnosti kolektivního plnění povinností výrobců. "Dobrovolná dohoda tak byla v období 2002 až 2008 jakýmsi překlenovacím dokumentem, o který se opíral vznik a fungování kolektivní organizace ECOBAT," vysvětluje smysl dohody Petr Kratochvíl, jednatel společnosti ECOBAT.

baterie

Zdroj: Ecobats.r.o., 2014

Čtyři pilíře dohody

Dobrovolnou dohodu podepsali v prosinci 2001 tehdejší ministr životního prostředí Miloš Kužvart a za České sdružení výrobců a dovozců přenosných baterií členové představenstva Václav Bazalaa Jiří Opletal.Dohoda obsahovala čtyři hlavní cíle:

. Vybudování komplexního systému pro nakládání s použitými přenosnými bateriemi

Šest významných dovozců založilo v roce 2002 neziskovou společnost ECOBAT s.r.o., která od té doby zajišťuje a rozvíjí systém sběru a recyklace přenosných baterií. ECOBAT provozuje po celé ČR více než 18 000 míst zpětného odběru a plní povinnosti pro 708 výrobců a dovozců přenosných baterií, kteří představují 93 % z celého trhu.

Dosáhnout sběruve výši 120 tun (rok 2002) a 1000 tun (rok 2006)

"Tento cíl byl v rámci Dobrovolné dohody nastaven příliš ambiciózně, neboť v České republice zcela chyběla potřebná infrastruktura a informovanost obyvatelstva," vzpomíná zpětně Kratochvíl. "Sběrové cíle byly plněny postupně a pomaleji." Celkem se od roku 2002 v ČR sebralo 4693 tun přenosných baterií.

. Ze sebraného množství recyklovat 10 % (rok 2002) a 50 % (rok 2006)

V roce 2002 existovaly v České republice velmi omezené recyklační kapacity. "Významná část sebraných baterií se proto bez následného využití pouze bezpečně odstraňovala. Od roku 2008 je však ECOBAT schopen každoročně zajistit zpracování více než 75 % ze sebraných baterií," říká Kratochvíl.

. Připravit a realizovat propagační a vzdělávací programy

ECOBAT trvale zajišťuje osvětovou kampaň ECOCHEESE zaměřenou na sběr baterií v domácnostech prostřednictvím atraktivní sběrové krabičky, kterých distribuoval již do více než 100 tisíc domácností. Od roku 2008 navíc provozuje nejúspěšnější environmentální školní program Recyklohraní, do kterého je zapojeno 3136 základních, mateřských i středních škol z celé České republiky.

Podařilo se nastavit systém

"Nenáleží mi podrobně komentovat dohodu, kterou podepsalo vedení ministerstva ve zcela jiném personálním složení, ale za naplnění této dohody jsem rád. Problematika zpětného odběru baterií a akumulátorů zůstává pro ministerstvo jednou z priorit," říká ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů