Úterý, 19. března 2024

Správa šumavského parku výrazně zabodovala v soutěži Česká inovace. V příštím roce chce být ještě úspěšnější

Správa šumavského parku výrazně zabodovala v soutěži Česká inovace. V příštím roce chce být ještě úspěšnější

Správa NP a CHKO Šumava chce v tomto roce investovat do svých projektů více než 400 milionů korun, je to nejvíc v dějinách celé organizace. Největším projektem je stavba dvou návštěvnických středisek zoologického programu na Kvildě a Srní.

Zhruba 400 milionů korun investuje Správa NP a CHKO Šumava během tohoto roku při péči o svěřené území, respektive o turisty, kteří na Šumavu každoročně jezdí. Většinu peněz pokryjí dotace z různých zdrojů.

"Je to nejvíc v dějinách Správy šumavského parku. Milovníci Šumavy se mají opravdu na co těšit. Nejnákladnějším projektem bude určitě rozšíření nabídky populárního zoologického programu. Rozpočet je téměř 150 milionů korun," uvádí Jiří Kvapil, ekonomický náměstek Správy NP a CHKO Šumava.

Na Kvildě vyroste zoologické středisko věnované jelenům. "To na Srní bude zaměřené na pozorování a zkoumání života vlků. Obě budou hotové v roce 2015," doplňuje Kvapil.

Mezi další projekty, které se budou na Šumavě během tohoto roku realizovat, patří například: stavba další části šumavské cyklomagistrály z Hůrky na Skelnou v hodnotě 23 milionů korun. Rekonstruovat se budou také některé lesní cesty na území celého Národního parku Šumava. Investice se bude pohybovat okolo 13 milionů korun. Rekonstrukce se dočká také informační středisko na Stožci, Rokytě a Kašperských Horách. Potom co se podařilo v loňském roce vymazat jizvu na tváři Národního parku Šumava v podobě budovy bývalé roty pohraniční stráže na Kvildě, chce Správa NP a CHKO Šumava pomoci také Borové Ladě a zlikvidovat i zdejší nevyužívanou budovu roty.

Rok 2013 byl pro Správu NP a CHKO Šumava extrémně úspěšný. Výrazně zabodovala v soutěži perspektivních inovátorů, vizionářů a také vynálezců - Česká inovace. V konkurenci téměř tří stovek soutěžích obsadila v kategorii institucí veřejné správy překvapivé dělené druhé až třetí místo.

"Mezi nejlépe hodnocené projekty patřil projekt Park restaurant a s ním spojená rekonstrukce restaurace na Březníku, projekt Partner, spočívající v oboustranně prospěšném vztahu mezi Správou NP a CHKO Šumava a místními řemeslníky, podnikateli a majiteli penzionů a projekt Návrat koní na Šumavu, kdy koně nejenom šetrně přibližují dřevo z lesa, ale kočí také pracují s veřejností," říká Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava s tím, že všechny projekty se budou na Šumavě dále rozvíjet.

Nečekaně úspěšní byli také šumavští plyšáci nebo zavedení rezervačního systému pro šumavské ubytovny.

"Líbil se také systém terénních fotopointů, kde se mohou turisté fotit na těch nejkrásnějších místech na Šumavě a sdílet fotky na facebooku, lávky přes řeky, přístřešky pro turisty a vylepšená nabídka pro cesty do divočiny s průvodcem. Zabodoval také nový a jednotný informační systém na území Národního parku Šumava, začátek budování infrastruktury a dalších služeb pro zdravotně postižené.," doplňuje ředitel Jiří Mánek.

Vedle řady dalších věcí chce Správa NP a CHKO Šumava začít efektivně využívat shozy parohů jelení zvěře na území Šumavy.

"Z šumavského paroží budou šikovní lidé z jižních Čech vyrábět krásné šperky, originální střenky na nůž, ale třeba i knoflíky či další ozdobné předměty, které budou svým vzhledem každému připomínat Šumavu," uvádí Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů