Sobota, 4. května 2024

Ostravané letos nedostanou složenky na zaplacení odpadu

Ostravané letos nedostanou složenky na zaplacení odpadu

Obyvatelé Ostravy letos nově nedostanou do svých schránek složenku s výzvou k zaplacení poplatku za svoz komunálního odpadu, který je ve městě 498 korun za osobu a rok. K rušení složenek město přistoupilo především kvůli úsporám peněz za jejich rozesílaní, které ročně stálo zhruba milion korun, řekla dnes novinářům mluvčí radnice Andrea Vojkovská.

Podle ní město dlouhodobě sleduje způsob úhrady poplatků. "Přibývá těch, kteří pro úhradu těchto služeb využívají bankovních převodů, respektive bezhotovostních převodů. Navíc z rozesílaných složenek se až čtvrtina vracela zpátky z důvodu nedoručení," uvedla Vojkovská.

Z celkového počtu 142.000 poplatníků, který zahrnuje jednotlivce i celé rodiny využívající jeden variabilní symbol, se u 58.000 poplatek strhává prostřednictvím inkasa SIPO, dalších 45.000 využívá k platbě banku a 13.000 platí osobně.

"Pro 26.000 poplatníků, kteří využívali k platbě složenky, jsme připravili možnost získání variabilního symbolu prostřednictvím e-mailu, telefonicky anebo osobně," uvedla Vojkovská. Informace o variabilním symbolu, který zůstává totožný jako v loňském roce, mohou lidé získat na bezplatné lince 844 12 13 14, případně mohou kontaktovat pracovnice oddělení daní a cen magistrátu nebo o něj požádat prostřednictvím e-mailové adresy komunalniodpad@ostrava.cz. Poplatek musí být uhrazen do 30. června.

Celkové náklady na odpadové hospodářství Ostravy v loňském roce činily více než 170 milionů korun. Na poplatku od občanů bylo vybráno přes 126 milionů korun, zbytek město doplatilo ze svého rozpočtu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů