Pátek, 29. března 2024

Studentská soutěž objevila pítka i návrhy proměn okolí řek

Studentská soutěž objevila pítka i návrhy proměn okolí řek

Nadace Partnerství ocenila nejlepší vysokoškolské nápady druhého ročníku soutěže Pro vodu - cena Nestlé za inovativní projekty hospodaření s vodou. Úkolem soutěžících bylo navrhnout, jak lépe zacházet s vodou ve městě a krajině nebo v budovách a technologiích. Autorky dvou vítězných projektů - Brno žít, vodu pít a Nová nábřeží Svitava - dnes převzaly finanční odměny ve výši 30 tisíc korun. Druhá a třetí místa obdržela šeky v hodnotě 10 a 5 tisíc korun. Podrobnější informace o soutěži jsou dostupné na www.soutezprovodu.cz.

Do studentské soutěže zaměřené na šetrné hospodaření s vodou se se svými nápady přihlásilo celkem devatenáct soutěžících. Devět z nich pak postoupilo do finále k osobní prezentaci před odbornou porotou, u níž si museli projekt obhájit. "V letošním ročníku byl oproti předchozímu větší počet projektů, které řešily revitalizaci vodních toků nebo zlepšení vodního režimu v krajině. Další se zabývaly například čištěním a využitím šedé vody nebo úsporou pitné vody v koupelně," říká Ivana Adámková z Nadace Partnerství.

Prvním z vítězných nápadů byl projekt Brno žít, vodu pít studentek fakulty architektury VUT Evy Staffové a Martiny Soldánové, který v Brně znovuobjevil tzv. pítka neboli fontány na pitnou vodu. Ve městě se jich momentálně nachází deset, bohužel o nich moc lidí neví. Hlavní myšlenkou projektu je proto komunikovat existenci těchto pítek brněnské veřejnosti a turistům, kteří je mohou využívat zejména v horkých letních dnech jako levnější a ekologičtější zdroj pitné vody. Studentky k projektu založily i stránku na Facebooku www.facebook.com/brnozitvodupit, kde si mohou lidé pítka dohledat.

Druhou vítězkou, která obdržela za svůj návrh revitalizace nábřeží Svitavy 30 tisíc korun, se stala Linda Pišová také z fakulty architektury VUT. Její projekt chápe nábřeží jako spojující prvek řeky a města. Mělo by podle ní umožnit kontakt s vodou a poskytnout atraktivní prostředí pro lidi všech generací, a proto do svého návrhu zařadila například vytvoření klidných posezení u vody, galerie, bike parku, umístění mola, schodů k vodě, obnovu pěší cesty k Cacovickému ostrovu nebo vybudování rybího přechodu u jezu, který zlepší podmínky pro ryby a další živočichy. Mezi největší navrhované změny pak patří například revitalizace bývalého průmyslového areálu Esslerovy textilky nebo Cacovického mlýna.

"Finále soutěže nás příjemně překvapilo. Pro Nestlé je voda strategickým tématem. Těší nás, že soutěž umožňuje zapojit nadšení a inovativní přístupy studentů. Mnohé projekty mohou být inspirací pro praxi měst, firem i jednotlivců," dodává v závěru Jana Blecherová z Nestlé.

Informace o soutěži: http://www.soutezprovodu.cz/

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů