Čtvrtek, 25. dubna 2024

Ekologické dny Olomouc 2014 zakončí májový EKOJARMARK na Horním náměstí v Olomouci

Ekologické dny Olomouc 2014 zakončí májový EKOJARMARK na Horním náměstí v Olomouci

Festival Ekologické dny Olomouc 2014 má za sebou velmi úspěšné výlety a také besedy ve zcela zaplněném - až přeplněném - Divadle hudby Muzea umění v Olomouci. Festival bude také letos zakončen 1. května velkým Ekojarmarkem na Horním náměstí v Olomouci. Návštěvníky Ekojarmarku v centru Olomouce čeká zhruba 150 stánků s řemeslnými výrobky a také s informacemi environmentálně a sociálně působících nevládních hnutí.

Občané Olomouce jsou dlouhodobě velmi úspěšní v třídění odpadů a město Olomouc již dostalo mnoho cen v této oblasti. Částečně tyto úspěchy podporuje i dlouholetá spolupráce odboru životního prostředí Magistrátu města Olomouce, který se stará o zajištění funčního a efektivního systému sběru odpadu, firmy na svoz odpadu (Technické služby města Olomouce) a Sluňákova - centra ekologických aktivit města Olomouce. Toto centrum je zaměřeno na environmentální vzdělávání s důrazem na tématiku předcházení vzniku odpadu a účelu jejich recyklace. Rozšíření tohoto úspěšného systému i do okolí Olomouce se připravuje podpořit společnost EKO-KOM.

Všechny tyto zmíněné organizace nabídnou rodičům a dětem prostor ke hravým činnostem, které zároveň budou účastníky informovat o problematice nakládání s odpady. V rámci Ekojarmarku proběhne i soutěž dvou měst, Olomouce a Zlína, ve sběru použitých baterií. Pro lidi, kteří se soutěže zúčastní, jsou připraveny zajímavé ceny. Olomoučané, ale i další občané, kteří zavítají na Ekojarmark, mohou donést prošlé baterie do stánku společnosti EKO-BAT. V programu bude také vyhlášena celoroční soutěž škol ve sběru starého papíru "Volá tapír, třiďte papír".

Účastníci Ekojarmarku mohou po celý den poslouchat hudbu z hlavního pódia. Přijedou vynikající hudebníci: Bratři Orffové, Krausberry, Žamboši s hostem z Austrálie Owls of the Swamp, Tomáš Kočko s orchestrem a další. Hudební program pak zakončí hosté ze Slovenska: Peter Lipa a Andrej Šeban. Na pódiu na nádvoří radnice pak budou uvedeny tři pohádky Divadla Tramtárie. Děti se zabaví i na stanovištích, které pro ně připravují lesy ČR ve spolupráci s Lesy města Olomouce a také některé další organizace.

Lidem budou nabídnuty také možnosti projížděk na kolech, čtyřkolech, turistickém vláčku a dokonce na raftech centrem města po řece Moravě. Prostě stojí za to strávit sváteční první máj v Olomouci a vidět stavění májky na náměstí, které již podruhé připravuje Statutární město Olomouc. Celé dění Ekojarmarku a také krásu historického města mohou lidé sledovat během dne z radniční věže, která jim bude zpřístupěna.

Na Ekojarmarku se lidé díky podpoře Visegrad fundu mohou setkat také s činností a lidmi ze Slovenska (Centrum environmentálních aktivit), Maďarska (Danube-Ipoly National Park) a Polska (Ekocentrum ICPPC). Celý program Ekologických dnů Olomouc byl podpořen mimo Visegrad fund také z Ministerstva životního prostředí, Olomouckého kraje a Statutárního města Olomouc. Podrobnější program Ekojarmarku a Ekologických dnů Olomouc zájemci najdou na www.slunakov.cz.

Mgr. Michal Bartoš, Ph.D.

Sluňákov - centrum ekologických aktivit města Olomouce

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů