Pátek, 26. dubna 2024

Největšímu těžaři uhlí v Evropě hrozí bankrot

Největšímu těžaři uhlí v Evropě hrozí bankrot

Poprvé v historii na celý týden zastavila největší uhelná společnost v Evropské unii, polská Kompania Weglowa (KW), těžbu v devíti ze svých čtrnácti dolů. Na skládkách už má totiž pět milionů tun neprodaného uhlí. Státní firma, která zaměstnává 55 tisíc lidí, stojí před zásadní restrukturalizací, nebo před bankrotem, i když se těmto výrazům snaží polští politici vyhnout.

Krach či masové propouštění jsou totiž politicky a sociálně velmi citlivé, zvláště nyní v předvolebním období - v květnu budou volby do Evropského parlamentu a na podzim komunální volby. Dubnové mzdy dostali horníci KW jen díky tomu, že se podařilo urychlit odprodej dolu Knurów-Szczyglowice jiné státní důlní firmě, Jastrzebské Spolce Weglowe.

Důvodem problémů obří firmy jsou dlouhodobě klesající ceny uhlí. Loni se za tunu platilo v Polsku 292,7 zlotého (zhruba 1911 korun), o 14 procent méně než v roce 2012. Státní firmy v průměru těží uhlí za 300 zlotých za tunu (1959 Kč za tunu).

KW má problémy od svého vzniku. Byly do ní totiž spojeny jak ziskové a perspektivní doly, tak i takové, kde je na každou tunu třeba doplácet přes sto zlotých (650 korun). Velmi silný vliv také mají odbory, dosud bránící plánům na restrukturalizaci, především zavírání neperspektivních dolů.

Nové, lepší vedení

A jak upozorňuje analytik Rafal Zasuń z portálu WysokieNapiecie.pl, chyby dělalo i bývalé vedení, když zvyšovalo těžbu ve chvíli, kdy začal v uhelném sektoru pokles cen.

Od minulé středy stojí v čele KW nový ředitel Miroslaw Taras. Ten má za sebou úspěšnou kariéru šéfa dolu Bogdanka, který je dáván za příklad dobrého hornického podniku v Polsku, jenž vstoupil i na burzu. Aby KW přežila, potřebuje nový ředitel podle analýzy think-tanku Polityka Insight rychle prosadit následující kroky: novou dohodu s odbory, snížení nákladů a spojení dolů, nalezení nových investorů a rozvoj nových dolů, které mají potenciál do budoucna.

Každý z těchto bodů je sebevražednou misí sám o sobě. V případě odborů je třeba najít shodu mezi šestadvaceti různými organizacemi. Horníci v Katovicích, kde KW sídlí, přitom již protestují a 19. května chtějí demonstrovat ve Varšavě. Taras, jenž má za sebou úspěšné jednání s odbory v Bogdance, by se s nimi však mohl dokázat domluvit.

Horníky chrání dohody o garanci pracovních míst, ale krátkodobě se dají snížit náklady a různá hornická privilegia. Také je potřeba umožnit přesunovat pracovníky mezi jednotlivými doly tak, aby jich více pracovalo v těch ziskovějších. Ale dlouhodobě se KW nevyhne uzavření pěti nebo šesti dolů.

Vláda požaduje pomoc

Je možné, že Taras bude po dohodě s vládou postupovat rychle, protože Polsko musí do roku 2015 vyčerpat už přidělené peníze z EU na uzavření neziskových dolů.

Vláda Donalda Tuska se zatím pokusila pomoci KW tím, že loni donutila bývalé vedení uzavřít dlouhodobou smlouvu pro nové bloky elektrárny v Opole, které se ale teprve začínají stavět. Smlouva se však ukazuje jako nevýhodná a zabývá se jí prokuratura.

Debatuje se také o možnosti příchodu investorů z Asie, ale pravděpodobnější je nějaký způsob vstupu polostátního energetického koncernu PGE, který už je jedním z hlavních zákazníků KW.

Miroslaw Taras by do KW mohl ale přinést také plán budoucího rozvoje. Bogdanka, kterou dříve řídil, leží v Lublinské oblasti, kde KW provádí průzkum případných nových dolů. Podle různých analýz by se tam stavba nových dolů měla vyplatit, zatímco ty slezské, které tvoří základ KW, budou postupně vyčerpané. To ale horníky, kteří tam protestují, nemusí zajímat.

AUTOR: Martin Ehl
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů