Pátek, 26. dubna 2024

Brno dá 15 milionů Kč na umývání ulic, chce zlepšit ovzduší

Brno dá 15 milionů Kč na umývání ulic, chce zlepšit ovzduší

Brněnští radní dnes schválili uvolnění 15 milionů korun na mokré čištění ulic. Mělo by to vést ke zlepšení ovzduší, které je v Brně špatné. Podle primátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) by mohlo první mytí ulic začít už letos v létě. Krok radnice vítá brněnská Strana zelených, která dlouhodobě kvůli špatnému vzduchu požaduje vyhlášení nízkoemisní zóny v centru města.

"Naše odpověď na opakující se návrhy na naprosto nesmyslný projekt nízkoemisních zón je skutečné řešení, a to splachování prachových částic z brněnských ulic," uvedl Kotzian. Podle něj by mokré čištění zasáhlo místa, kde je kolejová doprava a také největší emisní zátěž. "Předpokládáme, že bychom vždy pravidelně od dubna do října splachovali ulice v nejkritičtějších místech," uvedl Kotzian.

Řešení je podle něj účinné. "Je to podle mě jediný způsob, který vede k vylepšení situace a neznamená obrovské byrokratické zatížení a finanční náklady, což je spojeno například s navrhovanou nízkoemisní zónou. Její vyhlášení by k finálnímu výsledku stejně nevedlo," sdělil Kotzian.

Plán radnice chválí brněnská Strana zelených, která vyhlášení nízkoemisní zóny navrhla. "Mokré čištění ulic je pozitivní. Koneckonců je to věc, kterou jsem prosadil do rozpočtu města už v roce 2010 jako náměstek primátora. Dělalo se to už tehdy," řekl ČTK šéf brněnských zelených Martin Ander. Podle něj později nové vedení radnice od řešení upustilo. "Nyní se k němu pod nátlakem vrací, což je dobře. Pokud se mokré čištění bude provádět v ulicích Úvoz, Zvonařka a Poříčí, kde je to nejvíce potřeba, potom to určitě pomůže a bude to účinné," uvedl Ander.

Zároveň však upozornil na to, že se tím nevyřeší celý problém se znečištěným ovzduším. "Splachování vodou odstraní větší prachové částice ležící na zemi. Nadále však ve vzduchu zůstanou jemné poletující částice," doplnil Ander. Právě výskyt menších částic by podle něj omezilo vyhlášení nízkoemisní zóny. Kvůli ní by do nejvíce zatížených oblastí nemohla jezdit stará auta, která prostředí nejvíce znečišťují.

Lenka Horáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů