Pátek, 19. dubna 2024

POZOR NA MOŽNÉ VZESTUPY HLADIN ŘEK

POZOR NA MOŽNÉ VZESTUPY HLADIN ŘEK
Severovýchod České republiky ve čtvrtek zasáhne vydatný déšť, který začne zvolna slábnout až v sobotu. Podle meteorologů hrozí povodně ve Zlínském, Olomouckém a Moravskoslezském kraji. Nejvíce bude pršet v Beskydech a Jeseníkách.

Srážky budou zesilovat od východu během čtvrtečního odpoledne, pokračovat během pátku, v sobotu budou srážky na severovýchodě našeho území zvolna slábnout (ČHMÚ).

Nejvíce by mělo pršet na severním návětří Beskyd a Jeseníků, kde za 48 hodin (od čtvrtečního do sobotního poledne) napadne 80 až 120 mm srážek. V Moravskoslezském kraji mimo horských oblastí by mělo za stejné období napršet třicet až sedmdesát milimetrů, s tím, že podobná situace bude i v Orlických horách, kde bude nejvíc pršet v pátek a v noci na sobotu.

Kvůli vytrvalému dešti meteorologové vydali výstrahu před povodněmi, které mohou zasáhnout Zlínský,Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Stupeň nebezpečí je podle ČHMÚ vysoký. Hladiny řek, které tečou z Beskyd a Jeseníků, se začnou postupně zvedat ve středu a ve čtvrtek, výraznější změny zřejmě přijdou během čtvrteční noci a v pátek.

Předpokládá se dosažení četnějších prvních stupňů povodňové aktivity na tocích v povodí Bečvy, horní Moravy a Odry," uvedl pracovník ČHMÚ. Vyloučit nelze dosažení druhého stupně povodňové aktivity a na menších tocích i třetího. Mezi nejvíce postižené oblasti budou patřit povodí na návětrné straně Beskyd (povodí Bečvy a Olše) a povodí horní Moravy.

Kromě vydatných srážek varuje ČHMÚ před silným větrem, který bude na východě území ve čtvrtek a v pátek ráno v nárazech dosahovat rychlosti až 25 m/s (90 km/h), na Českomoravské vrchovině a na východě Pardubického kraje kolem 20 m/s (70 km/h). "Vzhledem k silnému větru lze očekávat lámání větví a zejména v oblastech s podmáčeným terénem i vyvracení stromů.

ZDROJ: http://zpravy.idnes.cz/, ČHMÚ, kráceno, upraveno

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů