Pátek, 19. dubna 2024

Bartákův hrnec pro ekozelinářku Jitku

Bartákův hrnec pro ekozelinářku Jitku

Za účasti nestora ekologického zemědělství, Ing. Richarda J. Bartákabyl předán titul nejlepší ekologické hospodářce Ing. Jitce Píchové z Horních Ředic na Pardubicku a jejímu pomocníkovi - manželu Martinovi. Odborná komise Nadačního fondu Bartákův hrnec jí předala finanční podporu pro její další ekologické zelinaření. Z Bartákova hrnce, obtíženého nyní 22 cedulkami z hospodářství, kde se Hrnec vždy na rok pozdržel, se jí vysypaly dva tisíce desetikorun čerstvé ražby.

U příležitosti Mezinárodního roku rodinných statků vybrala komise Ing. Jitku Píchovou (z návrhů veřejnosti) zejména pro její vytrvalost a přesvědčení o správnosti své "ekologické" cesty. Ocenila i to, že pracuje na třech hektarech převážně sama a dbá na zachování rozmanitosti druhů pěstované biozeleniny a bioovoce. Biozeleninu pěstuje Jitka přibližně v padesáti druzích, dále pěstuje též biobylinky, zejména ty ke kuchyňské potřebě; prodává je čerstvé, sušené nebo jejich sazeničky v květináčích.

Mladá zelinářka získala nedávno pro svoji biozeleninu visačku "Kraj Pernštejnů - regionální produkt". Přirozeně se v jejím malém ekozelinářství snoubí dvojí kvalita: ekologicky šetrné pěstování a distribuce biozeleniny především do nedalekého okolí od místa vypěstování.
V zelinářství v Horních Ředicích si mohou zákazníci objednat biozeleninu na webových stránkách Jitky Píchové. Jitka vozí objednanou biozeleninu především do Pardubic či Chrudimi. Další zákazníci se mohou objednat a přijet do ekozelinářství - mimochodem přes upravenou a krásnou obec.
Cesta pro širší odbyt biozeleniny - například do restaurací nebo školních jídelen - teprve čeká na prošlapání. Je to škoda, že vede zatím neprostupným terénem... Proč by si ředičtí školáci nemohli dát ke svačině bioředkvičky, nebo poobědvat biobrambory s biošpenátem z nedalekého pole, ke všemu s puncem Bartákova hrnce a kraje Pernštejnů? Ještě by mohli zažít i malou exkurzi, jak se taková biozelenina pěstuje.
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů