Pátek, 19. dubna 2024

Vakcíny na míru a recyklace oleje. České firmy do Číny přivážejí nejmodernější biotechnologie

Vakcíny na míru a recyklace oleje. České firmy do Číny přivážejí nejmodernější biotechnologie

V čínském městě Su-čou vzniká linka, která bude za pomoci originální české technologie přepracovávat použitý fritovací olej na surovinu, z níž mohou vzniknout třeba umělohmotné kelímky nebo plastové sochy.

Česko-čínský podnik Hydal bude sídlit v investiční zóně Nanopolis v Su-čou, oblasti zaměřené na nano- a biotechnologie. Právě tady ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek v úterý otevřel CzechTech China Center. Do Číny totiž už nelze vyvážet zastaralé výrobky - Číňané mají zájem především o moderní technologie a jsou ochotni podílet se i na jejich dalším vývoji.

"Čína má obrovský ekonomický potenciál, pro Českou republiku je to z hlediska obchodu a investic prioritní země. Stejně tak podporujeme rozvoj biotechnologií a nanotechnologií," prohlásil ministr Mládek.

Ekologie z friťáku

"Podepsali jsme vznik společného podniku a vytvoření pilotního projektu - linky na zpracování použitého oleje," říká Ladislav Mareš, šéf české firmy Nafigate. Češi podnikají společně s čínskou firmou Jiangsu Clean Environmental Technology, která se zabývá právě shromažďováním a zpracováním odpadů, včetně přepáleného kuchyňského oleje.

Společný podnik se bude jmenovat Hydal. Použitý olej rozloží bakterie a výsledkem potom bude surovina využitelná dále na výrobu plastů, které se navíc samy po nějaké době rozloží, a nebudou tak znečišťovat životní prostředí. Firma plánuje, že se z nich mohou vyrábět plastové kelímky, zemědělské fólie i dočasné sochy.

"Do konce roku bude stát zkušební provoz, příští rok má vzniknout už komerční linka na zpracování oleje," popisuje Mareš s tím, že unikátní technologii vyvinul vědecký tým pod vedením Ivany Márové na Vysokém učení technickém v Brně.

V Číně je pro využití takové technologie velký potenciál. Odpadního fritovacího oleje je tu hodně a ve velkých městech - jen Su-čou má asi deset milionů obyvatel - je navíc jeho sběr levnější a efektivnější než třeba v Česku.

"Zisk z výroby zatím neodhadnu. Po nějaké době, až se rozběhne výroba, to mohou být desítky milionů korun," vypočítává šéf firmy Nafigate, která se v Číně snaží prosadit také s nanotechnologiemi. Navrhuje třeba nanofiltry na čištění vody a vzduchu a v prosinci 2013 spolu s čínskou firmou Guodian Group založila vývojové centrum GD Nanodec.

AUTOR: Marek Hudema
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

kráceno

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů