EIA - ZÁKON Č. 100/2001 SB., VE ZNĚNÍ NOVEL Z ROKU 2015 A 2017, VAZBA NA NOVELIZACI STAVEBNÍHO ZÁKONA - PRAHA

19.9.2017

Seminář, školení

Výklad novely a jejich dopadů do praxe získáte přímo od odborníka, který se podílel na přípravě novel zákona:
Ing. Petr Slezák, Ministerstvo životního prostředí, zástupce ředitele odboru posuzování vlivů na životní prostředí a integrované prevence a vedoucí oddělení metodiky a projektové EIA
Přednášky:
DŮVODY NOVEL
SHRNUTÍ NOVINEK
PŘEDMĚT POSUZOVÁNÍ
ZÁKLADNÍ POJMY
ZJIŠŤOVACÍ ŘÍZENÍ
PROCES EIA
VERIFIKAČNÍ ZÁVAZNÉ STANOVISKO (COHERENCE STAMP)
ZÁVAZNÉ STANOVISKO K OVĚŘENÍ SOULADU OBSAHU STANOVISKA EIA S PRÁVNÍMI PŘEDPISY
NAVAZUJÍCÍ ŘÍZENÍ
MOŽNOST SPOJENÍ POSTUPŮ S POSTUPY DLE STAVEBNÍHO ZÁKONA
OSTATNÍ, DISKUSE

Dne 1. 4. 2015 nabyl účinnosti zákon č. 39/2015 Sb., kterým se mění zákon č. 100/2001 Sb., o posuzování vlivů na životní prostředí a další související předpisy.
Tato novela zákona o posuzování vlivů na životní prostředí má nemalý dopad na dosavadní praxi správních orgánů, oznamovatelů záměrů, autorizovaných osob i všech dalších, kteří do procesů vedených podle tohoto zákona z kterékoliv strany vstupují. Mezi stěžejní změny patří možnost dotčené veřejnosti odvolat se proti závěru zjišťovacího řízení, zezávaznění stanovisek EIA a změny ve všech navazujících řízeních.

Další novela zákona č. 100/2001 Sb. (tzv. transpoziční novela), jejíž přijetí je očekáváno ve třetím čtvrtletí roku 2017, přinese kromě některých dílčích změn souvisejících s transpozicí revidované směrnice EIA především zjednodušení a zkrácení procesu EIA, redukci počtu tzv. podlimitních záměrů, kompletní revizi přílohy č. 1 k zákonu, jednoznačný výčet všech navazujících řízení a novou úpravu v počítání platnosti stanovisek EIA. 
Znění transpoziční novely, které bude na semináři prezentováno, je finální - ve schvalovacím procesu budou provedeny již pouze legislativně-technické korektury.

Kromě uvedených přímých novel zákona č. 100/2001 Sb. dochází i k novelizaci stavebního zákona a spolu s ním i k nepřímé novelizaci zákona č. 100/2001 Sb., jejímž cílem je zavést možnost propojení postupů v procesu EIA s postupy podle stavebního zákona (územní a stavební řízení).

Cílem semináře je podrobně probrat jednotlivé kroky zjišťovacího řízení a celého procesu EIA s důrazem na novinky zavedené uvedenými novelami. Důležitým tématem rovněž bude téma navazujících řízení. Prezentován bude rovněž mechanismus možného propojení procesu EIA s postupy podle stavebního zákona po jeho novelizaci.

 Seminář je určen:

o osobám autorizovaným podle zákona č. 100/2001 Sb.,
o oznamovatelům záměrů, zástupcům podnikatelské sféry,
o projektantům, architektům, pracovníkům inženýrských a projektových kanceláří,
o pracovníkům státní správy  - příslušným úřadům EIA, dotčeným správním úřadům (ORP, ČIŽP, KHS...) a úřadům, které vedou navazující řízení (zejm. stavební úřady)
o zájemcům z řad obecních samospráv a dalším zájemcům, kteří mohou vystupovat v rámci procesu posuzování na životní prostředí
 
Vložné: 1620,- Kč bez DPH
Místo konání akce:
Praha,<br>Konferenční centrum CITY - Pankrác
Adresa konání akce:
Na Strži 65/1702, 140 62 Praha 4 - Pankrác
Kontakt:
Hana Šimánková
Telefon:
733 105 655
září 2017
po
út
st
čt
so
ne
28
29
30
31
1
2
3
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
1

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů