Pátek, 29. března 2024

Průmysl v Olomouckém kraji snížil o 2 tuny emise styrenu, přerovská teplárna však patří k největším zdrojům úniků rtuti u nás

Průmysl v Olomouckém kraji snížil o 2 tuny emise styrenu, přerovská teplárna však patří k největším zdrojům úniků rtuti u nás

OLOMOUC - Největšími znečišťovateli v Olomouckém kraji jsou teplárny v Přerově a v Olomouci a cementárna v Hranicích. Vyplývá to z analýzy sdružení Arniky vycházející z dat, která nahlásily do Integrovaného registru znečišťování (1) za rok 2009 samy průmyslové provozy. Čistírny odpadních vod patří k hlavním bodovým zdrojům znečištění vod látkami nebezpečnými pro vodní organismy v Olomouckém kraji. "Je to především kvůli únikům zinku a mědi do vod (2). Hlavními původci tohoto znečištění jsou však v podstatě domácnosti a provozy, odkud těžké kovy pocházejí a odkud se do čistíren dostávají," upřesnila Ing. Jana Mikulášková z Arniky, která žebříčky znečišťovatelů zpracovala.

Výrazného pokroku dosáhly firmy v Olomouckém kraji ve vypouštění emisí styrenu - snížily je meziročně o téměř 2 tuny. Styren patří mezi látky s potenciálně rakovinotvorným účinkem (3). Arnika se letos při zpracování žebříčků znečišťovatelů zaměřuje zejména na obsah chemických látek ve vodním prostředí. "Přestože v posledních letech znečištění vod toxickými látkami výrazně ubylo, stále je nepřehlédnutelné, zejména pokud jde o znečištění pocházející z průmyslových podniků," říká Ing. Jana Vitnerová, vedoucí kampaně Člověk a voda. "Zinek je přitom toxický pro ryby a další organismy žijící ve vodě," dodala Jana Vitnerová.

Teplárna v Přerově zůstává největších zdrojem úniků rtuti v kraji, a to dokonce tak velkým, že se umístila na druhém místě i v celostátním žebříčku největších znečišťovatelů rtutí (4). "Rtuť je velice diskutovanou látkou. Připravuje se mezinárodní úmluva k omezení jejích úniků do životního prostředí. Teplárny a elektrárny mohou používat speciální filtry k jejímu zachycování. I rtuť uvolněná do ovzduší může nakonec přispět ke kontaminaci vodních ekosystémů, kde se kumuluje mimo jiné v rybách," komentoval problematiku rtuti vedoucí programu Toxické látky a odpady sdružení Arnika RNDr. Jindřich Petrlík.

Přerovská teplárna v kraji nejvíce přispívá ke kyselým dešťům. Zůstává rovněž druhým největším zdrojem skleníkových plynů v kraji hned za cementárnou v Hranicích, která ovšem meziročně svůj příspěvek k emisím skleníkových plynů výrazně snížila - o více jak 10 tisíc tun.

Oproti předchozímu roku vypadly z žebříčků největších znečišťovatelů styrenem čtyři firmy: A.A.R plast Krchleby, Pony Auto Hranice, Siemens Elektromotory a Ladislav Michalík. Nejvíce svoje emise snížila firma A.A.R plast Krchleby (ze 744 kg na necelých 5 kg, což je méně, než ohlašovací práh) a Pony Auto Hranice (která vloni nahlásila 646 kg emisí této látky). Emise styrenu v součtu snížily i jediné dva provozy podniku M.L.S. Holice, které v letošním žebříčku osaměly.

Jediná firma v Olomouckém kraji nahlásila emise perzistentních organické látky - jedná se o slévárnu Foundaik a polyaromatické uhlovodíky (5) v jejích odpadech.

Kampaň Člověk a voda byla zahájena v létě 2010. Spojuje aktivity Arniky zaměřené na ochranu vody v naší krajině, zachování vodního prostředí a druhové rozmanitosti a na dodržování českých zákonů a evropských dohod. Vyhodnocení dat o únicích a přenosech látek do vod proběhlo v rámci projektu Voda živá finančně podpořeného Státním fondem životního prostředí.

Tisková zpráva sdružení Arnika - programu Toxické látky a odpady

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů