Čtvrtek, 18. dubna 2024

Vimperk do léta vyřeší problémy s biologickým odpadem

Každá větší obec musí časem řešit problém s biologickými odpady: městská zeleň, stravovací zařízení i domácnosti produkují svůj díl přírodně rozložitelných odpadků. Tento problém se nevyhnul ani Vimperku, který se rozhodl pro nejlepší řešení - vybudování kompostárny.

Vimperk do léta vyřeší problémy s biologickým odpadem

Ve Vimperku na Prachaticku do července vyřeší problémy s biologickým odpadem. S dotací z operačního programu Životní prostředí vybudují kompostárnu, nakoupí stroje a zařízení na zpracování odpadů a kompostéry pro občany. Biologické odpady tvoří podle hrubých odhadů asi třetinu z komunálních odpadů, řekl dnes ČTK vedoucí odboru životního prostředí radnice Josef Kotál.

Jenom ze zelených ploch města se ročně odveze asi 1000 tun hmoty. Skončí na skládce komunálních odpadů. Kompostárna umožní zpracování nejen trávy a větví z městské zeleně a ze zahrad, ale také biologických odpadů z domácností a stravovacích zařízení, případně i starého papíru. Vzniklé hnojivo pak může být využito na rekultivaci skládky a regeneraci městské zeleně.

Kompost i skládka za dotace



Projekt bude stát více než 31 milionů korun, z toho hodnota stavebních prací je 18 milionů a strojů a zařízení 12 milionů. Projektové a inženýrské práce stály jeden milion. Dotace z evropských zdrojů a Státního fondu životního prostředí činí přes 28 milionů korun. Město se na investici podílí deseti procenty.

Za peníze budou mimo jiné v areálu čistírny odpadních vod postaveny zpevněné plochy a hala, na skládce v Pravětíně dozrávací plochy. Město už má uzavřené smlouvy se všemi dodavateli jak na stavební práce, tak na dodávku strojů a zařízení. Provoz kompostárny budou zajišťovat Městské služby.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů