Pátek, 29. března 2024

Český registr povolenek opět funguje, zatím ale ne pro obchody

Český registr povolenek opět funguje, zatím ale ne pro obchody

Tuzemský registr účtů s emisními povolenkami se po víc než měsíční pauze znovu otevřel pro majitele povolenek. Ti ale zatím přes registr nemůžou obchodovat. Opětovné otevření rejstříku i pro transakce závisí na rozhodnutí Evropské komise. Na svém webu to dnes oznámil správce českého rejstříku OTE. Uzavření trhu v EU bylo důsledkem krádeže povolenek v hodnotě minimálně 45 milionů eur (přes miliardu Kč).

Český registr provozovatelé zavřeli 19. ledna, den po útoku na účty s povolenkami. "Během doby jeho uzavření bylo provedeno dlouhodobě plánované nasazení vyšší verze informačního systému rejstříku zvyšující úroveň bezpečnosti o druhý faktor autentizace uživatele, kterým je využití kódu zasílaného prostřednictvím SMS zprávy," uvedla společnost OTE. Současně vyzvala všechny majitelé účtů s povolenkami, aby si zkontrolovali veškeré údaje a zůstatky na účtech.

Kdy se tuzemský registr otevře i pro obchody, zatím není jasné. "Spuštění transakcí je pravomocí Evropské komise, která posuzuje předloženou zprávu o IT bezpečnosti systému. Její projednání si vyžádá čas nejméně do konce tohoto týdne," sdělil provozovatel.

Ukradené české povolenky jsou podle středečního sdělení ředitele OTE Jiřího Šťastného zajištěné v Estonsku a Velké Británii. Situace se zcizenými povolenkami v Německu stále není jasná.

Ze šesti účtů tuzemských obchodníků s povolenkami zmizelo při hackerském útoku v lednu celkem 1,3 milionu povolenek. Na 700.000 ukradených kreditů zaznamenala energetická společnost ČEZ, dalších zhruba 470.000 povolenek ztratila firma Blackstone Global Ventures. Velká část ukradených povolenek byla následně objevena na účtech v Británii a Německu, další našly úřady v Estonsku.

Povolenky dávají držiteli právo vypouštět do atmosféry průmyslové plyny. Vlády EU vydaly povolenky zdarma, na trhu v současné době jedna taková povolenka stojí kolem 14 eur (asi 337 Kč). Jedna povolenka se rovná jedné tuně emisí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů