Úterý, 19. března 2024

Berlín se stává metropolí veganství

Berlín se stává metropolí veganství

Berlín, evropské centrum techna, hipsterů, prudce rostoucího nájemného a levné turistiky, se nyní stává metropolí veganství. Počínaje restauracemi přes "řeznictví" po seznamovací večírky pro svobodné, všechno je dnes stoprocentně bez živočišných produktů, píše agentura AFP.

Zatímco Kurfürstendamm či třída Unter den Linden patří mezi nejznámější a nejfrekventovanější tepny Berlína, turista, který právě přijel, bude mít bezpochyby problémy s tím, aby na své mapce nalezl Vegan Avenue, skutečným názvem Schivelbeinerstrasse.

Vývěsní štíty ve čtvrti Prenzlauer Berg svědčí o tom, co dalo této ulici její přezdívku: je tu supermarket, kavárna, obchod s oblečením a s obuví, všechno výhradně veganské. Žádná vejce, žádný jogurt z kravského nebo kozího mléka, žádný med, ani žádná kůže nebo vlna.

Veganství, které vylučuje konzumaci každého produktu vzešlého ze zvířete či z jeho využívání i každého výrobku testovaného na zvířatech, zažívá mimořádný vzestup. Podle internetového serveru Happy Cow, který údajně zahrnuje všechny veganské restaurace na světě, je v Paříži takových zařízení 24, v Londýně 40 a v Berlíně 60.

V Berlíně se začala tato tendence projevovat před několika lety, kdy zahajovaly provoz desítky podniků ročně. V roce 2008 mělo město podle federace německých veganů (VEBU) jen tři veganské restaurace.

Jak konstatuje místopředseda federace Sebastian Joy, toho hnutí se rozvíjí v celé Evropě, ale Německo a zejména Berlín jsou předvojem.

"Je to mladší a alternativnější město než Mnichov, Paříž nebo Londýn. Setkáme se tu s mnoha mladými majiteli start-up podniků, které rozvíjejí nové tendence. Je to jako sněhová koule: vegan přitahuje vegana a stále více jich sem přichází," říká Sebastian Joy.

Přesná statistika chybí, ale podle federace veganů je v Německu asi 900.000 stoupenců veganství a v Berlíně jich je zhruba 80.000. Jejich počet stále roste, ale zdaleka se neblíží 7,8 milionu německých vegetariánů, kteří ze svého jídelníčku vylučují jen některé produkty živočišného původu.

"Pokud jde o nabídku, je Berlín dnes srovnatelný s New Yorkem", světovou metropolí v tomto oboru, soudí profesor jógy a vegan Moritz Ulrich. Je zde všechno, od sojové zmrzliny po první stoprocentně veganskou pizzerii v Evropě.

Na jaře musela berlínská policie zasahovat, aby zklidnila rozbouřené davy čekající na otevření veganského rychlého občerstvení.

"Jde především o to být v pravou chvíli na pravém místě, to je hlavní cíl, teprve někde vzadu následuje snaha o záchranu planety," komentoval to deník Süddeutsche Zeitung.

"Myslím si, že se lidé stále více zajímají o původ toho, co mají na talíři," říká naproti tomu mladý podnikatel Johannes Theuerl. Ve svém veganském řeznictví nabízí mleté kuličky a pečené plátky ze seitanu, potraviny na bázi proteinů z obilí. "Kromě snížení spotřeby masa rovněž pozorujeme, že lidé chtějí jíst sezónní a regionální potraviny," dodává.

Posledním hitem jsou v Berlíně veganské večírky pro svobodné a osamělé lidi, jejichž pořadatelé slibují veselé zážitky při pojídání plátků tofu.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů