Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Ve špaldovém mlýně

31.01.2010  |  zdroj: Víkend  |  110× přečteno      vytisknout článek

Ve špaldovém mlýně

Pečivu dává špaldová mouka zajímavou chuť, je zdravá a její obliba neustále stoupá. V mlýně na úpatí Českomoravské vrchoviny ji melou v kvalitě, kterou ocení příznivci biopotravin. />
Chléb, koláče, rohlíky, ale i bábovka... Upečené ze špaldové mouky mají ostřejší, sytější chuť a také zajímavý ořechový nádech. Pečivo z běžné pšenice se ve srovnání s tím špaldovým zdá mnohem nevýraznější. To však není jediná přednost této výjimečné mouky.

"Špalda má hodně bílkovin, kvalitní tukovou složku s vysokým podílem nenasycených mastných kyselin, sacharidy, minerální látky a vitamíny," vypočítává Alexandra Ruberová, ředitelka společnosti TopBio mlýn, která na Třebíčsku provozuje špaldový mlýn. "Oblibu si získala také v
ekologickém zemědělství - je značně odolná vůči škůdcům, a tak se dá úspěšně pěstovat i bez chemického ošetření."

Špalda je druh pšenice, který pěstovali už Egypťané před osmi tisíci lety. Později ustoupila šlechtěné pšenici, jež měla vyšší výnosy, dnes však zažívá svůj návrat na výsluní a získává si stále více příznivců, především těch, kteří dávají přednost kvalitním a ekologickým potravinám.

Právě ekologie je společně s podporou místních zemědělců základní filozofií společnosti TopBio mlýn. V Březníku na úpatí Českomoravské vrchoviny proto také v maximální míře zpracovávají obilí vypěstované v nejbližších regionech.

Firma provozuje dva samostatné mlýny. Zatímco ve větším se denně zpracuje až padesát tun pšenice a žita a vyrábí se tu hlavně obyčejná mouka, menší, z nějž za den odchází až osm tun suroviny, se soustřeďuje na produkty ekologické a v biokvalitě.

Sázka na špaldu firmě vyšla. Zájem o ni stoupá u zákazníků a následně i u obchodníků a pekařů. Společnost dnes své mouky dodává nejen do prodejen zdravé výživy a do internetových obchodů, ale i do obchodních řetězců.

Špalda je ovšem v biokvalitě poměrně drahá, kilo stojí okolo padesáti korun. "Nechali jsme se inspirovat v tradičních oblastech, jako je Německo, Švýcarsko či Rakousko," říká Alexandra Ruberová. "Tam se špalda pěstuje i konvenčním způsobem. Špaldovou mouku proto nabízíme i v běžné kvalitě."

Běžnou špaldovou mouku zájemci pořídí za cenu o polovinu nižší než v biokvalitě. I obyčejná špalda má však díky své odolnosti výhodu v tom, že je zrno daleko méně chemicky ošetřeno, než je u obilnin obecně zvykem.

Špaldová mouka je sytější, při zpracování velmi dobře tažná a díky vyššímu obsahu kvalitního lepku dobře kyne. Při pečení z ní se doporučuje o polovinu až dvě třetiny vyšší dávka kvasnic.

TopBio mlýn
Březník 254
Třebíč

AUTOR: Leoš Kyša


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist