Přidat EnviWeb k oblíbeným odkazům
RSS kanályMobilní verze EnviWeb.cz

Francouzi mají rádi jídlo s příběhem

28.02.2010  |  zdroj: HN  |  36× přečteno      vytisknout článek

Francouzi mají rádi jídlo s příběhem

Z modní vlny biopotravin se stal nový způsob stravování. Vláda chce plochu pro biozemědělství do dvou let ztrojnásobit.

Je pátek večer a v garáži v pařížské ulici pod Montmartrem je rušno. Přede dveřmi totiž právě zastavila dodávka s úrodou z nedaleké farmy, na kterou tu všichni čekají. Přišli si sem tak jako každý týden pro košík ovoce a zeleniny. "Fungujeme jako asociace, lidé se na začátku roku zaregistrují a pak si sem už jen týden co týden chodí vyzvednout, co se zrovna na farmě urodí," vysvětluje Lorraine, kterou k práci pro AMAP, (společnost pro podporu lokálního zemědělství) dovedl kamarád. V Česku se tomu říká bedýnkování.

Čekající lidé mezitím odkládají pohárky s biovínem, jehož ochutnávkou si krátili chvíli, a připravují si tašky na kolečkách.

Deset procent jí bio denně

"Je to něco úplně jiného, než když jdete nakoupit do obchodu, tady má to jídlo příběh," vysvětluje Lorraine s tím, že většina z šedesáti lidí, kteří si sem v pátek chodí, zná i farmu, z níž bio produkty pocházejí. "Několikrát do roka tam pořádáme výlet. Lidé se poznají s pěstitelem, trochu pomůžou a on jim pak dá třeba košík za míň." Bez slevy vyjde podle velikosti na dvacet nebo třicet eur, což je podle místních srovnatelné s cenami na pařížských trzích.

"Zelenina mi už většinou koncem týdne dojde, například s jablky ale vystačím i dva týdny," popisuje přibližně šedesátiletá Camille, která přes AMAP nakupuje už dva roky. "Je to báječný pocit, když víte, co jíte a znáte lidi, kteří to pro vás pěstují. Dneska už totiž máte nápis bio na kdečem, tady ale přesně víme, co náš farmář používá za prostředky, jak pracuje," líčí nadšeně.

Tohle štěstí ale moc Francouzů nemá. Těch, kteří si mohou koupit čerstvé lokálně vyrobené bioprodukty, je málo. Ekologicky šetrné zemědělství totiž v zemi zatím nezabírá více než dvě a půl procenta obhospodařované plochy, což je například ve srovnání se 13 procenty ve Španělsku nebo Německu málo. Poptávka po zboží se značkou bio přitom ve Francii neustále roste a nic na tom nezměnila ani krize.

"Bio už není módním trendem, ale novou tendencí ve stravování," oznámila agentura na podporu ekologicky šetrného zemědělství L'Agence Bio s tím, že každý druhý konzumuje bio alespoň jednou měsíčně a přibližně 10 procent jí tyto produkty denně. Kromě toho začínají Francouzi zdravěji vyprodukované potraviny požadovat i v restauracích či školních jídelnách, kde se stravují jejich děti. Tam by bio rádo vidělo 70 procent rodičů, a to i přesto, že by to zvýšilo cenu oběda až o deset procent.

Produkce je problém

Jak ale upozorňují lidé, kteří v bio sektoru pracují, ve Francii dnes není nejdůležitější zvedat poptávku, ale zvyšovat produkci.

"Kvůli tomu, že stát dlouho podporoval jen extenzivní zemědělství, je dnes bioproducentů málo, a tak nám nezbývá než dovážet odjinud," přiznává prodavačka biopotravin v centru Paříže s tím, že ví, že to tím pádem celé trochu ztrácí smysl. V uplynulém roce totiž pocházela z dovozu třetina veškerých produktů, které se ve Francii prodaly.

"Rajčata, květák..., to všechno je ze Španělska nebo z Itálie," ukazuje na vystavenou zeleninu. Mezi Francouzi přitom stále častěji zaznívá názor, že je bio láká kvůli ochraně životního prostředí. Na prvním místě ale podle průzkumu L'Agence Bio nadále zůstává prospěšnost zdraví.

"Mám z toho prostě lepší pocit, když to jím a také to lépe chutná," říká jedna ze zákaznic biopotravin, která si právě odnáší tašku zeleniny a také maso a několik šťáv. "Já jsem sem přišla vyloženě jen pro mléko," říká další.

"Zákazníků opravdu stále přibývá. A někteří drobní farmáři už možná i kvůli tomu tradiční zemědělství opouštějí a zkoušejí to jinak, šetrněji, ale chce to od nich velké nasazení," vysvětluje prodavačka s tím, že nejprve musí dva roky čekat na detoxikaci půdy od hnojiv a pesticidů, a teprve pak mohou žádat o certifikát. Kromě toho, výnos ze stejné plochy je při dodržování zásad biozemědělství až o třicet procent nižší.

Na čtyři tisíce farmářů se loni přeorientovalo. Přidali se tak k přibližně 12 tisícům těch, kteří už v bio sektoru byli. Přístup mění i vláda. Loni v létě představila několik konkrétních cílů, mezi nimiž je například to, že by se měla plocha pro biozemědělství během dvou let ztrojnásobit a v roce 2020 by už měla dosahovat jedné pětiny celkové plochy.

Michaela Mužíková
Od naší spolupracovnice z Paříže


Související články


Poslední diskuse k článku - 0 příspěvků celkem

přidej nový příspěvek

Zatím žádný příspěvek
můžete na tento článek reagovat jako první...


EnviWeb s.r.o. neručí a nenese zodpovědnost za obsah diskusních příspěvků, diskuse nemoderuje ani nerediguje. Diskusní příspěvky vyjadřují názor jejich autorů. EnviWeb s.r.o. si vyhrazuje právo odstraňovat diskusní příspěvky, a to zejména takové, které odporují dobrým mravům, porušují platné zákony ČR, poškozují dobré jméno serveru nebo obsahují neplacenou reklamu. Diskuse NEJSOU určeny pro dotazy na autory článků nebo redaktory EnviWebu.



Search
Partneři
ZmapujTo.cz
Fandíme EnviWebu
Výrobky a služby pro životní prostředí
Výrobky a služby pro životní prostředí
Partnerské časopisy
<< Předchozí Následující >>



Doporučujeme: Ekologove.cz - ekologie v každodenní praxi, EnviMarket.cz - nabídka výrobků a služeb, ZmapujTo.cz - hlášení podnětů od občanů, Nazeleno.cz - úspory energie, Inspirace v bydlení, Cena elektřiny, Dřevěné brikety, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo, Palivové dřevo


Enviweb s.r.o. využívá zpravodajství ČTK, jehož obsah je chráněn autorským zákonem.
Přepis, šíření či další zpřístupňování tohoto obsahu či jeho části veřejnosti,a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu ČTK výslovně zakázáno.
Copyright (2008) The Associated Press (AP) - všechna práva vyhrazena. Materiály agentury AP nesmí být dále publikovány, vysílány, přepisovány nebo redistribuovány.
Toplist