Čtvrtek, 28. března 2024

Výroba produktů z konvenčního mléka v porovnání s výrobou BIO produktů

Výroba produktů z konvenčního mléka v porovnání s výrobou BIO produktů

Co je takzvané konvenční mléko?

Mléko a sýry jsou pilíře zdravé výživy. Chvála nepatří mléku mrtvému, které má co nejdelší trvanlivost, ale tomu s živou kulturou, tedy s krátkou dobou trvanlivosti. Ještě větší chvály si zasluhuje nápoj kysaný.
Mléko je nejen výživově hodnotná potravina, ale i nápoj. Denní spotřeba litru mléka plně pokrývá potřeby esenciálních aminokyselin i vápníku, a tím nejlevnějším způsobem.
Mléko obsahuje ideální poměr všech potřebných živin. Je bohatým zdrojem bílkovin, minerálních látek, jako je vápník, fosfor, sodík, hořčík a draslík. Také obsahuje vitamíny, zejména skupiny B, dále v malém množství vitamíny A, D, E, K. Vitamíny A, D, E, K jsou rozpustné v tucích a v případě odtučněného mléka se tyto vitamíny vytrácí. Mléko obsahuje enzymy a mikroorganismy, to znamená mikroflóru.
Konvenční mléko se v podstatě neliší svým laboratorním složením od BIO mléka, ale způsobem chovu dojnic. Tedy pastvou na nehnojených pastvinách s různorodými porosty travními i bylinnými, jsou krmeny potravou bez chemických preparátů nebo bez modifikovaných krmiv (GMO některá řepka, sója). Žijí v přirozeném prostředí, žerou přirozenou stravu, a výsledek jejich produkce nezanechává negativní stopy v našem organismu v podobě různých alergií a usazování cizorodých látek.
Mléko je zároveň základem zdravého životního stylu a mělo by být každodenní součástí jídelníčku každého člověka. Je potřeba, aby konvenční mléko ztratilo neoprávněné stigma, a to, že obsahuje mnoho tuku, a že je tento tuk špatný. Mléčný tuk obsahuje omega-3 mastné kyseliny stejné jako jsou v olivovém oleji, který je prezentován jako tuk prospěšný zdraví (zejména kardiovaskulárnímu systému). Mléčné výrobky se také podílejí na úbytku hmotnosti.
Mléko je také vhodný obnovující nápoj po sportovních výkonech; rychle obnoví homeostázi (stabilní vnitřní prostředí) v organismu, tvorbu glykogenu, tvorbu svalového proteinu a současně vhodně hydratuje organismus.

Proč se Lidečko rozhodlo pro BIO chov?

Pro Bio produkty se ekologická farma Lidečko rozhodla z několika důvodů. Bio mléko je ve skutečnosti mléko předků. Ti neměli v dřívějším hospodářství peníze na nákup hnojiv ani chemie, vše brali jen z přírody, byli na ni závislí. Ale uměli se ji podřídit. Pokud udělali agronomickou chybu, nemohli ji vyspravit hnojením nebo jinou chemickou ochranou. Měli menší výnosy i dojivost, ale o to více si vážili potravin. Tyto potraviny byly plnohodnotné. Nic nepřirozeného tělu nebylo dodáváno a nic z původní plnohodnotné potraviny nebylo ubíráno. Všichni jsou si vědomi, že se změnil způsob života a že nám chybí pohyb. Není však třeba měnit potraviny, ale životní styl. Značka BIO nebyla známá, jíst BIO potraviny nebylo moderní, ale ve skutečnosti běžné pro všechny. Ekologická farma Lidečko se vrátila k práci prarodičů s využitím vědomostí a zkušenosti, které získala na školách a z bývalých zemědělských podniků.

Jak je konvenční mléko (z klasických chovů) a BIO mléko přísně kontrolováno a jaké splňují normy?
Kontrolován je zdravotní stav dojnic, nemocná dojnice nemůže mít kvalitní mléko. Provádí se zdravotní zkoušky u všech dojnic - každoročně odběr krve, tuberkulinace, případně odběr moči. Každý měsíc se při kontrole užitkovosti z mléka laboratorně zjišťuje zdravotní stav u každé dojnice a její potřeba živin v krmné dávce a kvalita mléka - množství tuku, bílkovin, somatické buňky a další.
Při každém svozu pracovníci mlékárny odeberou vzorek mléka. Zjišťují, zda nejsou v mléce stopy reziduí (z desinfekčních prostředků, případně z léčené krávy). U nemocné dojnice je mléko vyřazeno z dodávky do mlékárny, a to po dobu, která je stanovena na základě příbalového letáku u léků. V případě BIO mléka je tato ochranná lhůta stanovena na dvojnásobný počet dní.


BIO mléko

BIO mléko je produktem ekologického zemědělství, které plně odpovídá světovým trendům ve zdravé výživě. Od roku 1994 je stejně jako další BIO potraviny označeno logem "biozebry" v barvě zelených pruhů a ve tvaru půlkruhu s nápisem "produkt ekologického zemědělství", který garantuje čistě přírodní průběh vzniku produktu v celém procesu jeho vzniku. To znamená, že nikdo z producentů nepoužil žádné chemické látky. Tím je zaručena jejich absolutní bezpečnost a nezávadnost. Spotřebitel tak má naprostou jistotu, že se do jeho organismu nedostanou škodlivá rezidua, která jsou jedním z rizikových faktorů civilizačních chorob.

Výroba konvenčních produktů v porovnání s výrobou BIO produktů

Výroba konvenčních a BIO produktů v zásadě není odlišná. Hlavní rozdíl spočívá zejména v použití odlišných surovin mléka, ovoce aj. Podstatou BIO produktů je zajištění oddělené výroby a svozu mléka či použití ostatních surovin v BIO kvalitě. Ke svozu mléka z certifikované BIO farmy je proto použita tříkomorová cisterna, která umožňuje oddělený svoz BIO i konvenčního mléka vždy v oddělených komorách.

Rovněž výroba BIO výrobků musí probíhat odděleně od výroby konvenčních výrobků, aby nedocházelo ke "kontaminaci" konvečním mlékem. Proto v Mlékárně Valašské Meziříčí bývá výroba BIO výrobků vždy první, tzn. výroba BIO výrobků je zahajována až po důkladném vyčištění po výrobě z předchozího dne. Technologický postup je pak de facto stejný. Dalším důležitým faktorem je použití surovin v BIO kvalitě, což garantují dodavatelé Mlékárny Valašské Meziříčí svými certifikáty.

Kromě certifikátů běžných v potravinářství jako BRC či IFS musela Mlékárna Valašské Meziříčí podstoupit rovněž audit a následné každoroční re-audity certifikačního orgánu, kterým je společnost KEZ Chrudim, což znamená získání loga zebry, tedy označení BIO produktů.

Jak hospodaří ekologičtí zemědělci

V ekologickém zemědělství je zvířatům zajištěna celková životní pohoda, odborně nazývána jako wellfare. Zvířatům je poskytnut dostatek prostoru a celoroční přístup do venkovního výběhu (v období léta výběh na pastvu). Mají volnost pohybu a možnost odpočinku ve vzdušné stáji na suchém, podestlaném loži, mají snadný přístup ke krmivu a čerstvé vodě.
Krmivo, buď vlastní nebo nakoupené musí mít platný certifikát EZ. Podstatná část krmiv pro zvířata v ekologickém chovu musí pocházet z vlastní produkce farmy a doplňková krmiva musí být až na drobné výjimky také v kvalitě BIO. V případě nemoci zvířete jsou upřednostňovány přírodní léčebné metody, pokud jsou však použita antibiotika, je pro návrat mléka ke zpracování nebo na trh předepsána dvojnásobná ochranná lhůta. U konvenčního mléka je ochranná lhůta jasně stanovena na příbalovém letáku léčiv a pro EZ platí dvojnásobná lhůta.
Existují naopak věci, které ekologické zemědělství jasně zakazuje. Patří mezi ně preventivní používání antibiotik, chemoterapeutik a jiných chemicky syntetizovaných léčiv, stimulace říje pomocí hormonálních látek, přenos embryí, umělé řízení denního režimu zvířat, používání krmiv GMO původu či provádění svévolné úpravy vzhledu zvířat, například odstraňování rohů dospělým jedincům.

BIO produkty Mlékárny Valašské Meziříčí

Historie BIO výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí sahá do roku 2006, kdy se firmě podařilo uzavřít spolupráci s dlouholetým partnerem firmou AGROFYTO Lidečko o dovozu a zpracování BIO mléka. Mlékárna Valašské Meziříčí se řadí mezi první výrobce českých mléčných biopotravin. Prvním vyvinutým výrobkem Mlékárny Valašské Meziříčí v kvalitě BIO se stal BIO kysaný nápoj přírodní, který byl krátce po zavedení na trh doplněn o BIO kysaný nápoj s příchutí jahoda. Úspěšné zavedení těchto výrobků na trh inspirovalo Mlékárnu Valašské Meziříčí k vývoji dalších výrobků v BIO kvalitě, a proto v roce 2008 přišla na trh s BIO jogurty ve třech příchutích - bílý, jahoda, borůvka. Při výrobě BIO výrobků jsou dodržovány přísné zásady a pravidla jejich výroby. BIO výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí jsou zpracovávány ve své původní tučnosti, což podtrhuje jejich přírodní charakter a zvýrazňuje chuťové kvality. BIO výrobky Mlékárny Valašské Meziříčí získaly již mnohá ocenění. Za všechny jmenujme ty nejvýznamnější. Odborná porota zvolila BIO kysaný nápoj přírodní "Nejlepší BIO potravinou roku 2006" a laická veřejnost jej následující rok zvolila "Nejoblíbenější českou BIO potravinou roku 2007". Velkým úspěchem tohoto nápoje je také ocenění "Perla Zlínska 2006" a "Mlékárenský výrobek roku 2007". Druhá varianta BIO kysaný nápoj jahoda se může pyšnit 1. místem v soutěži "Česká biopotravina roku 2007", oceněním "Perla Zlínska 2007", či druhým místem v soutěži "Mlékárenský výrobek roku 2007". Také v roce 2008 získaly BIO výrobky již několik cen. Významným oceněním je zisk prvního a třetího místa v soutěži "Mlékárenský výrobek roku 2008" v kategorii mléčných výrobků, které si odnesly BIO jogurt borůvka a BIO jogurt bílý. Nejaktuálnějším oceněním BIO výrobků je "Perla Zlínska 2008", které získal BIO jogurt bílý a ocenění "Cena hejtmana Zlínského kraje 2008", jež si odnesla kolekce BIO jogurtů. BIO výrobky jsou vyráběny v souladu s přírodou, a proto jsou na trh uváděny s motivem "Cesta ke zdraví".

Sortiment mléčných výrobků Mlékárny Valašské Meziříčí obsahuje čtrnáct produktových řad, kam patří zejména jogurty, ať již smetanové, ovocné nebo nízkotučné, dále pak čerstvé či kysané mléčné nápoje. Všechny výrobky jsou vyráběny jako čerstvé, tzn. jsou bez jakéhokoliv přídavku konzervantů či stabilizátorů, které uměle prodlužují trvanlivost výrobku. BIO řada Mlékárny Valašské Meziříčí zahrnuje celkem pět výrobků (BIO kysaný nápoj přírodní, BIO kysaný nápoj jahoda, BIO jogurt bílý, BIO jogurt jahoda, BIO jogurt borůvka).

Vydává Crest Communications ve spolupráci s Ing. Ludmilou Mužikovskou a MVDr. Janou Novotnou

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů