Čtvrtek, 25. dubna 2024

Zájem o biopotraviny

V souvislosti se zahájením projektu "Září - Měsíc biopotravin a ekologického zemědělství 2010" poskytla DEMA a. s. data, týkající se zájmu občanů ČR o biopotraviny.

Zájem o biopotraviny

Zájem o tématiku

Celkově mezi obyvateli České republiky staršími 18 let převažují ti, kteří projevují určitý zájem o biopotraviny a produkty ekologického hospodaření, nad lhostejnými. Největší část občanů (51%) však získává poznatky a informace z uvedené oblasti nesystematicky - pouze občas si něco přečte nebo poslechne. Viditelně méně je těch, kteří sledují pozorně tuto tématiku v tisku, televizi, rozhlasu či knihách (8%) nebo aktivně vyhledávají informace, účastní se různých akcí, zkoušejí nové produkty ap. (4%). Více než každý třetí občan (37%) vytěsňuje problematiku biopotravin zcela ze svého zájmu.

Z demografického hlediska se celkově zájemci o uvedené téma rekrutují výrazně častěji z řad žen (75%!) než mužů (50%), z občanů středního (67%!) než mladšího (60%) a seniorského (61%) věku, osob s maturitou (71%) nebo s vysokoškolským diplomem (76%!) než těch, co mají nižší vzdělání (51%). Pokud jde o příjmovou stránku, častěji se jedná o občany z domácností disponujících středními (od 10 do 15 tisíc Kč; 72%!) a vyššími příjmy (nad 15 tisíc Kč; 66%) tzv. čistého na hlavu než těch, kteří spadají do nižší kategorie, tj. méně než 10 tisíc Kč měsíčně na jednoho člena (56%). O tématiku biopotravin se zajímají více než dvě třetiny (70%!) rodičů dětí předškolního nebo školního věku - stejně jako u základního zjištění zde převažuje okrajový zájem nad pozorným sledováním a aktivním přístupem.

Co lze konstatovat...

Analýza výzkumných dat ukazuje, že zájem o "bio" není podmíněn pouze finančními možnostmi občanů, ale i komplexitou přístupu k dané tématice v širších souvislostech. Kromě klasických informačních toků, které mají občané k dispozici, jde například i o vlastní zkušenosti s nákupem biopotravin včetně možnosti nákupu českých, kvalitních potravin přímo od zemědělců, tzv. ze dvora.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů