Pátek, 26. dubna 2024

Obsah kanálů představuje zlatý důl, spočítali američtí vědci

Obsah kanálů představuje zlatý důl, spočítali američtí vědci

Odpady protékající kanály měst se zdají být nejméně pravděpodobným místem, kde by se dalo narazit na bohatství. Ovšem američtí vědci uvádějí, že právě v kanálech a odpadech v nich narazili na zlato - a spočítali dokonce i jeho hodnotu, napsal zpravodajský server news.com.au.

Podle vědců z Arizonské státní univerzity může být v kovech "vytěžených" z odpadních kalů kanalizace milionového města každý rok až 13 milionů dolarů (asi 321 milionů korun), včetně zlata a stříbra v hodnotě 2,6 milionu dolarů.

To, že se v odpadech vyskytují kovy, je už nějakou dobu známo. Ale vědci z Arizonské státní univerzity si dali práci s kvantifikací jejich hodnoty. Do odpadů stéká voda z vodovodů či toalet a mísí se s odpady z průmyslové výroby, dešťovou vodou z okapů a čímkoli, co lidé vypustí ze dřezu.

Vědci odebrali vzorky této směsi po celé Americe a měřili v nich obsah kovů. Podle hlavního autora studie Paula Westerhoffa je obsah kovů takový, že by se jeho extrakce mohla vyplácet.

Ostatně jedno město v Japonsku už se do tohoto způsobu "těžby" pustilo; obyvatelé Suwy v prefektuře Nagano údajně získávají dva kilogramy zlata z každé tuny popela zbylého po spálení odpadních kalů.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů