Úterý, 19. března 2024

Novinka MŽP: 100 milionů putuje do obcí na výstavbu domovních čistíren odpadních vod

Ministerstvo životního prostředí prostřednictvím Státního fondu životního prostředí ČR spouští zcela nový dotační program na výstavbu domovních čistíren odpadních vod v rámci Národního programu Životní prostředí (NPŽP).

Novinka MŽP: 100 milionů putuje do obcí na výstavbu domovních čistíren odpadních vod

Dotace jsou určeny na vybudování domovních čistíren odpadních vod pro občany zejména v malých obcích, ale i v městských částech, kde se výstavba velké ČOV nevyplatí nebo není možné ji postavit z technických důvodů. Na pilotní výzvu putuje 100 milionů korun.

Staré jímky a septiky často významně přispívají ke znečištění podzemních i povrchových vod. Ministerstvo a Státní fond životního prostředí proto pilotně spouštějí naprosto novou výzvu na pořízení domovních čistíren. Žádosti budou přijímány od 1. listopadu letošního roku.

Ekologičtější nakládání se splaškovými vodami v obcích

Díky této výzvě (výzva č. 11) budou moci obce pořídit domovní čistírny pro své občany a současně tak předcházet znečištění podzemních i povrchových vod z komunálních zdrojů. V České republice není na obecní kanalizaci napojeno více než 1,5 milionu lidí. Právě i nedostatečné čištění odpadních vod či prosakující jímky a septiky zapříčiňují stále nedostatečnou kvalitu povrchových vod v ČR a ohrožují kvalitu vod podzemních.

Na pořízení domovních čistíren pro rodinné či bytové domy a budovy ve vlastnictví obcí je připraveno celkem 100 milionů korun z prostředků Státního fondu životního prostředí ČR. O podporu mohou od 1. listopadu žádat obce, dobrovolné svazky obcí, společnosti vlastněné z více než 50 % majetku obcemi, případně některé spolky. Žádosti budou přijímány až do 30. listopadu 2017 nebo do vyčerpání finančních prostředků.

,,Chceme podpořit nakládání s odpadními vodami tam, kde není možné efektivní řešení na centrální čistírně odpadních vod. Jde nám o takzvané decentralizované čištění, které je za určitých podmínek efektivnější než nákladná výstavba rozlehlých stokových systémů," upřesňuje ministr životního prostředí Brabec. ,,Tam, kde je efektivní budovat výstavbu stokových systémů zakončených čistírnou odpadních vod, nabízíme podporu z Operačního programu Životní prostředí, kde je aktuálně otevřena výzva k podávání žádostí."

Podporu získají projekty realizované v oblastech, kde není z technického či ekonomického hlediska možnost připojení ke stokové síti. Další podmínkou je, že navrhovaným opatřením musí také dojít k napojení minimálně 30 % ekvivalentních obyvatel z celkového počtu dosud nepřipojených obyvatel k žádné stokové síti v daném území, přičemž územím není velikost obce, ale ucelené místní části.

Finanční příspěvek na jednu domovní čistírnu se pohybuje v rozmezí od 100 do 240 tisíc korun, a to podle počtu na ni napojených ekvivalentních obyvatel. Celková výše podpory však vždy může dosáhnout až 80 % z celkových způsobilých výdajů projektu, mezi ně lze zahrnout náklady na projektovou přípravu, nákup technologie, instalaci a napojení čistírny i následný monitoring po dobu 10 let, který je podmínkou získání dotace.

,,Výzvu jsme připravili jako pokračování našeho projektu Chytré obce - hospodaření s vodou, v rámci kterého jsme mj. realizovali po celé České republice několik seminářů pro starosty, vydali příručku o udržitelném hospodaření s vodami a obcím jsme nabídli finanční podporu na chytré hospodaření se srážkovými i odpadními vodami," uvedl k výzvě ředitel Státního fondu životního prostředí ČR Petr Valdman.

Žádosti bude Státní fond životního prostředí ČR administrovat průběžně.

Dokumenty k výzvě: https://www.sfzp.cz/sekce/851/k-vyzve-11-2016/ .

Zdroj:MŽP
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů