Pátek, 29. března 2024

Odpadní vody zavařily řadě obcí

Odpadní vody zavařily řadě obcí

Zlínský kraj - Jedním z nejpalčivějších problémů obcí a aglomerací nad dva tisíce obyvatel je v posledních měsících nakládání s odpadními vodami. Do konce letošního roku musí totiž odkanalizování v těchto místech odpovídat předpisům Evropské unie.

"Všech dvanáct aglomerací nad deset tisíc obyvatel ve Zlínském kraji evropské podmínky splňuje. Z dalších čtyřiačtyřiceti o velikosti od dvou do desíti tisíc obyvatel odpovídá parametrům vypouštění odpadních splašků do vod povrchových jednačtyřicet," vyčíslila krajská radní pro životní prostředí Milena Kovaříková. Ve zbývajících třech, a to konkrétně Bánově, Huslenkách a Strání, je podle ní třeba řešit především finanční otázku.

"Jsme velmi zvědaví, jak se k těmto obcím postaví stát," zauvažovala Kovaříková. Kraj samotný podporuje rozvoj hospodářské infrastruktury obcí dotacemi.

"Na budování a úpravy kanalizací mohou v letošním roce čerpat z balíku téměř šesti milionů korun," přiblížil krajský mluvčí Milan Plesar. Kraj podle něj pomáhá obcím také metodicky.
O správném odkanalizování s krajskou radní

Zlín - S blížícím se koncem roku 2010 se čím dál častěji hovoří o odkanalizování obcí o velikosti větší než dva tisíce obyvatel. O co se jedná, a proč je tento problém tak aktuální přiblížila v rozhovoru krajská radní pro životní prostředí Milena Kovaříková.
Jaká novinka ve zpracování odpadních vod tyto obce čeká?

Když česká republika vstoupila v roce 2004 do Evropské unie, staly se pro ni závaznými i její předpisy. To se týká také směrnice kladoucí podmínky na odvádění, čištění a vypouštění městských odpadních vod, jejímž cílem je ochrana životního prostředí. Naše vláda se zavázala splnit do konce letošního roku u aglomerací o velikosti větší než dva tisíce obyvatel povinnost odvedení a čištění odpadních vod v souladu s těmito předpisy.
A, jaká je tedy situace ve Zlínském kraji?

Ve Zlínském kraji je celkem padesát šest aglomerací, na něž se vztahuje povinnost vyřešit odkanalizování do konce roku 2010. Tři, které vyřešeny nejsou, jsou na tom tak, že k jejich dořešení je třeba zajistit pouze finanční prostředky.
Kolik financí bylo dosud třeba vynaložit na řešení odkanalizování ve Zlínském kraji?

V našem kraji bylo doposud podpořeno celkem dvacet projektů o celkových nákladech 1 miliardy 527 milionů 309 tisíc korun. Další projekty se o podporu ucházejí.
Kdo za správné odkanalizování zodpovídá?

Závazek k odkanalizování obcí nad dva tisíce obyvatel do konce roku 2010 dala vláda, přestože ji k tomu nic nenutilo. Dobrý stav povrchových vod má být podle Evropské unie splněn do konce roku 2015. Ostatní státy si takováto ustanovení nestanovily. Povinnost řešení přešla na bedra starostů, kteří se snaží získat finance z dotací, ale těch není dost pro všechny. Neúměrně se pak zadlužují.

Zdroj:Zlínské noviny
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů