Sobota, 20. dubna 2024

Praha předělá miliardový tendr. Kvůli Bruselu

Praha předělá miliardový tendr. Kvůli Bruselu

Vedení Prahy zřejmě už příští úterý rozhodne o tom, jak dál s šestimiliardovým tendrem na rekonstrukci čističky odpadních vod. V úvahu přitom přicházejí už jen dvě řešení: buď se celá soutěž úplně zruší, nebo se přepracuje.

Primátor Bohuslav Svoboda (ODS) má k dispozici posudek, podle kterého by se mělo výběrové řízení zrušit, aby hlavní město nepřišlo o šanci získat na stavbu evropské dotace. Brusel totiž Praze dlouhodobě vyčítá, že projekt, jehož kompletní řešení by mohlo stát až dvacet miliard korun, má několik chyb.

Nejzásadnější výhrada se týká společnosti Veolia, která má od Prahy v nájmu vodohospodářskou infrastrukturu do roku 2028 a získala by do užívání i novou čističku. Firma už nicméně připustila, že je ochotna jednat o tom, že by se čistička v Troji vyňala ze smluv.

Podle informací HN už dokonce minulé vedení magistrátu zjišťovalo, jak rekonstrukci zaplatit i bez evropských miliard. V úvahu by přicházel například úvěr od Evropské investiční banky. "To jsou velmi předčasné úvahy. Pro mne je podmínkou stavby dotace z fondu soudržnosti. Jinak by musel náklady stavby hradit stát. Praha a Pražané nikoli," řekl HN bývalý primátor Pavel Bém (ODS).

Na to, že tendr není v pořádku, se už v polovině prosince snažila upozornit opoziční TOP 09. Koalice ODS a ČSSD ale odmítla schválit program mimořádného zastupitelstva. Přitom socialisté začali vzápětí volat po tom, aby se soutěž zrušila. Hlavně kvůli korupční kauze na fondu životního prostředí: odvolaný ředitel Libor Michálek řekl, že tendr měl posloužit k černému financování ODS.

AUTOR: Luboš Kreč
AUTOR-WEB: www.ihned.cz

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů