Pátek, 29. března 2024

Komise se shodla na změnách tendru na čistírnu

Komise se shodla na změnách tendru na čistírnu

Požadavky na uchazeče ve výběrovém řízení na přestavbu pražské čistírny odpadních vod budou zjednodušeny. Shodla se na tom dnes komise, která tendr přepracovávala. ČTK to řekl člen komise a radní Radek Lohynský (ODS). Právě kvůli náročným kvalifikačním podmínkách byl tendr kritizován. Právníci nyní zjednodušené požadavky rozpracují, materiál pak dostane na stůl rada hlavního města. Tento týden mají být podmínky vyvěšeny v registru veřejných zakázek.


Podle primátorova náměstka Karla Březiny (ČSSD) město sníží mimo jiné ekonomická kritéria na uchazeče tendru. Původní podmínky požadovaly například to, aby firma, která čistírnu postaví a následně bude provozovat, měla roční obrat v řádech miliard korun. Uchazeči rovněž nebudou muset dokládat v takové míře jako dříve zkušenosti s projektováním takových staveb a provozováním čistíren.


Omezí se také požadavky na vybavení, které musí mít firma k dispozici. Podmínky původně stanovovaly například konkrétní počty nákladních automobilů a lodí, které má mít dodavatel k dispozici. Zůstala pouze podmínka, že dodavatel musí zajistit úložiště pro výkopový materiál.


Lohynský považuje dohodu za přelomovou, protože na ní kromě koalice v čele s primátorem spolupracovala také opoziční TOP 09. "Osobní intervence Zdeňka Tůmy (TOP 09) a pražského primátora Bohuslava Svobody (ODS) jsou podle mne dostatečnou zárukou férovosti a korektnosti upraveného zadání. Věřím, že nové podmínky s těmito dvěma garanty rozptýlí veškeré pochybnosti o této stavbě," uvedl Lohynský.


"Hledali jsme nejmíň špatné řešení ze všech špatných," řekl ČTK člen komise Pavel Richter (TOP 09). Podle něj by bylo lepší, kdyby Praha vypsala jeden velký tendr na všechny tři etapy přestavby čistírny, který by zahrnoval i likvidaci kalů. Současný tendr se totiž kvůli příslibu dotace z EU vztahuje pouze na jednu etapu, a sice výstavbu nové čistírny. Likvidaci kalů přitom nezahrnuje.


Praha si od zjednodušení kvalifikačních podmínek slibuje, že se do tendru bude moci přihlásit co nejvíce uchazečů. Chce se tak vyhnout dřívějšímu podezření, že je tendr vypsán účelově. Primátor Svoboda už dříve uvedl, že přepracování tendru je jediná varianta, kdy Praze nehrozí, že by mohla přijít o evropskou dotaci na tuto stavbu.


Vedení města avizovalo, že nabídky bude možné podávat do 14. dubna. Termín se ale možná o několik dní neposune tak, aby byly splněny lhůty pro zveřejnění tendru.


Komisi vedl primátor Svoboda, Prahu dále zastupovali náměstek primátora Březina a radní Lohynský. Opozice měla mezi členy Zdeňka Tůmu, Pavla Richtera (oba TOP 09) a Viktora Pázlera (KSČM). Kromě politiků v komisi byli také Jaroslav Pollert z ČVUT, Jiří Wanner z VŠCHT, ředitel Pražské vodohospodářské společnosti Otakar Novotný a Radka Bučilová z ministerstva životního prostředí.


Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle pražského magistrátu vyšplhají na 9,2 miliardy korun. Další miliardy bude stát likvidace kalů. Podle magistrátu ale není možné tuto cenu zatím odhadnout.


Šárka Dvořáková

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů