Čtvrtek, 28. března 2024

Praha prodloužila datum přihlášek do tendru na přestavbu čistírny

Praha prodloužila datum přihlášek do tendru na přestavbu čistírny

Praha prodloužila termín předkládání nabídek na přestavbu Ústřední čistírny odpadních vod. Důvodem jsou pokračující jednání hlavního města s Evropskou komisí v Bruselu o dotaci z evropských fondů. ČTK to dnes řekl náměstek primátora Karel Březina (ČSSD). Termín měl původně vypršet dnes, prodloužen je do 21. června.

"Jednání jsou složitá, musí se na nich podílet i stát," řekl Březina k současnému stavu vyjednávání. Praha by ráda z Evropské unie získala na miliardovou přestavbu čistírny dotaci.

První etapa, během které bude postavena vedle stávající čistírny na pražském Císařském ostrově nová čistička, bude stát 6,2 miliardy korun. V další fázi by měla být opravena stará čistírna a nakonec musí město vyřešit, jak bude likvidovat kaly, které čištěním vody vznikají. Náklady na novou a starou čistírnu a na přítokové potrubí se podle pražského magistrátu vyšplhají na 9,2 miliardy korun. Další miliardy bude stát likvidace kalů.

Tendr doprovází od počátku kritika. Původní výběrové řízení bylo napadáno kvůli náročným podmínkám pro uchazeče. Vedení Prahy proto rozhodlo, že tyto podmínky přepracuje. Město původně předpokládalo, že tendr uzavře v polovině dubna.

Změněné podmínky, které mají do tendru přilákat více firem, například podle dřívějších vyjádření Březiny snížily ekonomické požadavky na uchazeče. Původně musel prokázat roční obrat v řádech miliard korun. Omezily se také požadavky na vybavení. Podmínky původně stanovovaly například konkrétní počty nákladních automobilů a lodí, které má mít dodavatel k dispozici. Zůstala pouze podmínka, že firma musí zajistit úložiště pro výkopový materiál.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů