Čtvrtek, 28. března 2024

Kanalizace v pěti šumavských obcí zajistí čistotu nýrské přehrady

Kanalizace v pěti šumavských obcí zajistí čistotu nýrské přehrady

Čistotu nýrské přehrady a rozvoj pěti šumavských obcí pod vrchem Ostrý zajistí nová kanalizace a modernizace čistírny odpadních v Nýrsku. Přehrada je zdrojem pitné vody pro Klatovsko i Domažlicko. O stavbu za 125 milionů Kč, která začala dnes, usilovaly obce deset let. ČTK to řekl starosta Nýrska Miloslav Rubáš.

"Dotace z operačního programu Životní prostředí činí 75 milionů, podíl obcí bude 25 a zbytek tvoří DPH," dodal. Zhruba 50 milionů korun půjde do Nýrska a 40 milionů do Hamrů, zbytek do Dešenic. Investiční záměr na akci vznikl před 12 lety a od té doby obce shánějí dotace.

"Zamezí se znečišťování na nátoku do přehrady. I když tu jsou malé čistírny, tak neodbourávají fosfáty a v letních měsících je nebezpečí zhoršení stavu vody," uvedl Rubáš. V obcích v ochranném pásmu přehrady a CHKO Šumava je silný cestovní ruch. Stavba umožní rozvoj rekreačních objektů i bytovou výstavbu.

Kanalizace z obcí Hamry, Dešenice, Zelená Lhota a Stará Lhota povede tlakově do nýrské čistírny z roku 1997. "Má dostatečnou kapacitu 8500 ekvivalentních obyvatel a Nýrsko jich má 5000. Odkanalizováním se napojí kolem 1500 ekvivalentních obyvatel," řekl Rubáš.

Kanalizační síť bude měřit 18,7 kilometru. V Dešenicích už jsou hlavní řady, které městys postavil z jiné dotace. V Hamrech roztroušených v údolí v délce osmi kilometrů bude nová kanalizace na 55 procentech, nepodařilo se sehnat peníze na celou obec. Stavba bude hotová do pololetí 2014, práce začnou už příští měsíc. Svazek obcí musí ještě podepsat smlouvy na dotaci.

"Je to hodně důležitá stavba. Dost lidí platí pokuty, protože jejich lokální čistírny špatně čistí. Většina majitelů domků má žumpu a musí ji pořád vyvážet, což je docela nákladné. O kanalizaci usilujeme už 20 let, co obec existuje," řekla majitelka penzionu Královský Hvozd v Hamrech Jaroslava Kroupová. Obec je podle ní omezována chráněným pásmem přehrady. Tady se nesmí vůbec nic, dodala.

"Stavba zlepší životní prostředí, protože veškeré splašky jdou do místních potoků včetně Dešenického, který zásobuje pstruhárnu v Milencích. Napojení je pro nás životně důležitou otázkou," řekl Jan Rejfek, starosta Dešenic se 720 obyvateli. Hlavní kanalizační řad za 25 milionů korun má obec od roku 2008, odkdy je zaslepen.

"Umožní to rozvoj obce i ochranu nýrské přehrady, tedy zdroje pitné vody. Čističky u penzionů už tu nepovolí, protože neodbourají fosfor. Lidem, kteří je mají, nefungují dobře. Máme tu kontroly z odboru životního prostředí i na žumpy, takže se to dotýká všech obyvatel, včetně majitelů domků, kteří už také platí pokuty," řekl Miroslav Kroupa, starosta Hamrů se 110 obyvateli. Obec si musí na akci půjčit 8,7 milionu. Po dostavení kanalizace může postavit 26 staveb, které má v územním plánu.

Václav Prokš

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů