Pátek, 29. března 2024

Soud zakázal případné další odstavení ČOV ve Dvoře Králové

Soud zakázal případné další odstavení ČOV ve Dvoře Králové

Okresní soud v Trutnově vydal předběžné opatření, kterým zakázal provozovateli čistírny odpadních vod ve Dvoře Králové na Labem udělat odstávku zařízení. Neměla by se tak opakovat situace ze začátku února, kdy kvůli sporu s radnicí o cenu čištění provozovatelská firma WWTP DKNL na více než dva dny přerušila čištění a splašky tekly do Labe. Uvedl to dnešní Krkonošský deník.

"V budoucnosti se máme vyvarovat odstavení provozu čistírny. Pokud bychom to porušili, hrozí nám pokuta 50.000 korun a dál by to soud řešil jako maření soudního rozhodnutí," uvedl ředitel WWTP Aleš Morávek. Proti rozhodnutí soudu se podle něj firma odvolala. "Když se v budoucnu dostaneme do finančních problémů, tak nás (rozhodnutí soudu) vhání do složitější situace, pokud se s námi nebude chtít město domluvit," řekl.

Radnice rozhodnutí uvítala. "Je vidět, že jsme měli pravdu. Státní orgány neměly dopustit, aby čistička zastavila svůj provoz. I předběžné opatření říká, že ve věci mělo konat ministerstvo zemědělství," uvedl místostarosta Jan Bém (ODS).

Česká inspekce životního prostředí kvůli nedovolenému vypouštění odpadních vod vede správní řízení s městem Dvůr Králové a společností Vodovody a kanalizace Dvůr Králové. Správní řízení vede také Krajský úřad Královéhradeckého kraje, a to s firmou WWTP DKNL a majitelem čistírny, firmou Evorado Import. Úřady mohou udělit sankce v řádech milionů korun.

Firma WWTP DKNL obnovila 8. února čištění poté, co jí město slíbilo zaplatit za leden a únor zálohu 3,3 milionu korun. Obě strany se také dohodly na vytvoření komise, která by do konce března měla stanovit cenu čištění. Komise zatím podle Krkonošského deníku práci nezahájila. Případnou dohodu o ceně čištění by mělo schvalovat dvorské zastupitelstvo.

Splašky tekoucí do Labe zvýšily v řece hodnoty amoniakálního dusíku téměř dvojnásobně nad normu. Hodnoty fosforu v řece se dostaly na hranici limitu. Ostatní z desítky sledovaných parametrů kvality vody v řece limity nepřekročily.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů