Pátek, 29. března 2024

Slaný se kvůli čističce dohodlo na zkrácení smlouvy s Veolií

Slaný se kvůli čističce dohodlo na zkrácení smlouvy s Veolií

Město Slaný na Kladensku se kvůli přestavbě centrální čističky odpadních vod dohodlo se společností Veolia na zkrácení nájemní smlouvy o čtyři roky do roku 2015. Město chtělo zkrátit smlouvu kvůli dotacím na přestavbu, které v minulosti několikrát kvůli délce smlouvy nezískalo. Novinářům to dnes řekl místostarosta Martin Hrabánek (ODS). Náklady na přestavbu čističky se odhadují na 140 až 230 milionů korun, z dotací chce město zaplatit většinu částky.

"Znamená to pro nás zásadní věc. Můžeme se pokusit získat dotaci z operačního programu Životní prostředí a já pevně věřím, že se nám to už teď povede," poznamenal Hrabánek. Město totiž přestavbu čističky připravuje od roku 2009 a dotace zatím nikdy kvůli dlouhé nájemní smlouvě se soukromou společností nezískalo. Naposledy to bylo letos v březnu, kdy žádost o peníze zamítlo ministerstvo životního prostředí.

Město bude muset podle Hrabánka firmě za zkrácení smlouvy zaplatit kolem 16 milionů korun za ušlý zisk. Podle něj nebyla jiná možnost, protože jinak by zůstala platná smlouva až do roku 2019. "Jenom blázen by takovou smlouvu (bez proplacení ušlého zisku) zrušil," prohlásil Hrabánek. Podmínky v týdnu schválili zastupitelé i představenstvo společnosti, dodal.

Projekt na přestavbu čističky je podle Hrabánka v podstatě připravený. Město teď v nejbližší době požádá o dotace a podle částky, kterou případně získá, se bude odvíjet rozsáhlost prací na modernizaci. Termín začátku výstavby zatím místostarosta nechtěl odhadovat.

Lepší a účinnější čističky nařídila Česku Evropská unie, která na nákladné stavby také slíbila peníze. Evropské komisi se ale nelíbí, že má peníze proplácet projektům, na nichž bude následně vydělávat soukromá firma. Proto má řada tuzemských měst těžkosti se získáním evropských dotací. Ve Středočeském kraji s tím má problémy třeba Kladno, Odolena Voda nebo Nové Strašecí.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů