Čtvrtek, 2. května 2024

Zelená pokutám v zemi ekoteroristů

Zelená pokutám v zemi ekoteroristů

Porušil jsem zákon o odpadech. U nás v Roztokách u Prahy, které se rády nazývají zeleným zahradním městem, jsem založil černou skládku. Teď už jsem obviněným ve správním řízení, spis zn. MURO-S 329/2015 OSRMŽP. Vypadá to na pěknou pokutu a pár let v rejstříku pachatelů přestupků.

A to přitom mám biomanželku, která je zapálená do třídění odpadu. Chytla tím při studiích v rakouském Štýrském Hradci. Takže i papírový sáček od čaje o velikosti dva krát dva centimetry dnes vyhazuje do krabice na papír.

Tyhle krabice na tříděný odpad máme ve spíži čtyři - papír, plast, nápojové kartony, sklo. Před domem je pak věčně prázdná klasická popelnice (do ní už není co házet), vedle navíc hnědá na bioodpad.

Prý je to pořád málo, žena by chtěla ještě třídit plechovky od konzerv a odlišit tvrdé a měkké plasty, jako to dělají v Rakousku. Naštěstí na to u nás nejsou kontejnery. Mně to takhle úplně stačí, když jednou týdně vyrážím s nákladem ke "stanovišti separovaného odpadu". K těm modrým, žlutým, oranžovým a zeleným nádobám, co kazí vzhled ulic a bývá kolem nich nepořádek.

Jako loni v prosinci. Bylo před Vánocemi, kdy si lidé nechávají poslat poštou nejvíc balíků. Asi proto byly přeplněné všechny modré nádoby na papír. Starých novin a časopisů přitom vždycky nesu nejvíc. Obešel jsem tři stanoviště, všude beznadějně plno.

Nakonec jsem kartonovou krabici plnou novin položil vedle kontejneru. Byla to chyba. Po městě zrovna chodil jeden penzista, který špínu kolem barevných kontejnerů nesnáší a dokumentuje. Fotografie pak posílá na radnici. Coby nezkušený pachatel jsem na místě činu školácky nechal stopu. Na jedněch novinách bylo jméno s adresou. Úřady nejsou nejrychlejší, takže teprve nedávno si mě předvolali. Už při prvním "podání vysvětlení" jsem se nad fotografiemi bez mučení přiznal.

"Své pochybení si uvědomuje a prohlašuje, že příště se podobného jednání zdrží," zapsal si do protokolu samostatný referent odboru životního prostředí inženýr Ladislav Zeman a já mu to podepsal. Řešení domluvou ovšem nestačilo důchodci ohlašovateli. Úřad proto rozjel správní řízení.

Přísnost musí být, navíc celková atmosféra u nás v Roztokách je hodně zelená. Loni tu v komunálních volbách skončila na druhém místě Strana zelených s 19 procenty hlasů a k tomu ještě navíc na třetí příčce místní zelení, sdružení Sakura s 15 procenty.

Dnes naše město žije pokáceným stromem, kvůli čemuž se lidé už týdny hádají na sociálních sítích. "Po mém návratu z dovolené jsem zjistil šokující skutečnost, že byl mimořádně rychle a bez vědomí vedení města a veřejnosti pokácen vzrostlý ořešák. Tento nekonzultovaný krok úředníků vůbec nechápu. Rada města vyslovuje nesouhlas s rozhodnutím o pokácení ořešáku," rozčílil se v městském časopise starosta Jan Jakob z TOP 09 kvůli tomu, že odbor životního prostředí nechal v právě rekonstruované ulici porazit napůl ztrouchnivělý strom.

Ořešák měl být podle dendrologů stejně v dohledné době z dlouhé aleje odstraněn. Úředníci ale budou potrestáni, nepočkali na návrat vedení města z dovolených.

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů