Pátek, 26. dubna 2024

Ropu v blízké budoucnosti jen tak nenahradíme

Ropu v blízké budoucnosti jen tak nenahradíme

Do blízké budoucnosti je nutno počítat se symbiózou klasických paliv s jinými alternativami. Musí však fungovat podmínky rovnocenné hospodářské soutěže, kdy bude nanejvýš spravedlivé zahrnutí všech alternativ do plnění emisích limitů v dopravě.

Biopaliva nefrčí

Znevýhodnění standardních paliv

Petrolejářský obor v celé EU se vypořádal s povinnostmi zvýšeného obsahu dražších biosložek na současných 5 %, resp. 10 % v automobilových benzinech a 7% v motorové naftě tak, jak nám bylo legislativou uloženo. Za závažné považuji výrazné daňové zvýhodnění vysokoobjemových biopaliv zejména E85 (benzin s 80 % lihu), B30 (směsná nafta s 30 % biosložky) a B100 (100% FAME-MEŘO) oproti zdaněným fosilním palivům s povinným přídavkem biosložky a zejména mísení E85 nebo B100 se standardními palivy bez ohledu na homologace či schválení paliva pro provoz na pozemních komunikacích.
Tento trend posledních pěti let opět ukázal nebezpečí daňových úniků a znevýhodnění standardních paliv. Na druhé straně také ukázal, pod jakým ekonomickým tlakem je strategický obor zpracování ropy jako suroviny na výrobu pohonných hmot na celém světě. Navíc B100 nebo E85 nikdy nebudou rafinérie vyrábět.

Více na: www.petrol.cz

ZDROJ:petrol.cz

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů