Úterý, 19. března 2024

Aktivistické sázení zeleně města netrestají, ale vítají dohodu

Aktivistické sázení zeleně města netrestají, ale vítají dohodu

Aktivistické sázení zeleně středočeská města běžně netrestají, ale vítají dohodu a spolupráci s iniciátory při výběru vhodného místa. Například kořeny stromů vysazených na veřejném prostranství bez povolení mohou poškodit potrubí, případně další sítě a způsobit tak škody minimálně v řádech tisíců korun. Vyplynulo to z vyjádřenímluvčí rakovnické radnice Alidy Štulajterové a další oslovených středočeských radnic na dotaz ČTK.

Takzvaný guerilla gardening (neboli partyzánské zahradničení), jehož cílem je oživení a zkrášlení veřejných prostranství, není jen novým trendem posledních let, ale i v minulosti například na sídlištích takto vznikly třeba květinové záhony. Aktuálně se objevuje hlavně ve velkých městech, třeba v Praze nebo Plzni, ale i jinde.
Ačkoli jde o aktivitu vedenou dobrým úmyslem, vysazení květin nebo stromů může být považováno podle zákona například za neoprávněné užívání cizího majetku, kdy by v případě postihu hrozila až několikatisícová pokuta.
Například v Rakovníku nedávno řešili případ, kdy hlubokokořenící stromy v Luženské ulici vysazené na pozemcích města, ale bez jeho souhlasu města, poničily sítě natolik, že bylo nutné vedení vykopat a opravit jej. Žádná pokuta však nepadla. Aby bylo možné práce provést, musely být pokáceny i stromy, což se některým lidem nelíbilo. "Určitě nejsme proti sázení, ale raději s předchozí domluvou," uvedla mluvčí Štulajterová.
V Kladně vysazování zeleně bez povolení v posledních letech neřešili. "Pokud takto vysazená zeleň brání například dopravě, vadu odstraníme, ale zjišťovat, kdo přesně zeleň vysadil, je velmi složité," uvedla mluvčí radnice Lenka Růžková. Podle ní město ani nezaznamenalo podněty od občanů nebo stížnosti na toto téma, ale pokud by podněty byly, radnice by je řešila. Zkušenosti s těmito případy nemají v poslední době ani další středočeská města, například Mladá Boleslav nebo Mělník.
V Brandýse nad Labem u Prahy se loni zabývali případem, kdy dobrovolníci osázeli zanedbané hroby padlých vojáků z první světové války. Radnice iniciativu vítala, ale správa hřbitovů to vnímala jako zásah do soukromého majetku. Podle mluvčí města Zdeňky Tiché ale městská policie žádnou pokutu neuložila.
Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů