Úterý, 19. března 2024

Nové vedení Nymburku chce ukončit činnost zinkovny ve městě

 Nové vedení Nymburku chce ukončit činnost zinkovny ve městě

Nové vedení Nymburku chce ukončit provoz zinkovny Azos ve městě. Jedná se Středočeským krajem, hygienickou stanicí i místním spolkem Permanent, který proti Azosu bojuje. ČTK o tom informoval starosta Nymburku Pavel Fojtík (Změna pro Nymburk). Provoz Azosu podle kritiků dlouhodobě obtěžuje přilehlou obytnou zónu zápachem.

Firma naření dlouhodobě odmítá a tvrdí, že splňuje veškeré předpisy. Zápach je podle firmy třeba řešit v celé průmyslové zóně a jejím okolí.

"Chceme dostat Azos z města. Jestli se rozhodne ukončit svou činnost nebo odejde jinam, není podstatné," řekl Fojtík.

Nové vedení města se již několikrát setkalo jak s vedením zinkovny, tak se zástupci spolku Permanent, který vznikl právě za účelem boje proti Azosu. Cílem jednání bylo vyjasnit si postoje a názory na věc a prověřit informace, které předávalo minulé vedení města. O problému radnice jedná i se Středočeským krajem.

"Se Středočeským krajem máme dohodu, že oni v téhle chvíli konají, ale přejí si, abychom nezveřejňovali informace, co přesně konají, aby druhá strana nemohla předvídat jednotlivé kroky," uvedl Fojtík.

Azos ještě za bývalého vedení města požádal o povolení k instalaci nového lakovacího uzlu linky KTL (kataforézní lakování). V žádosti uváděl, že náhradní uzel má být používán v případě poruchy základního lakovacího uzlu. Bývalé i současné vedení města se obává, že společnost má v úmyslu stabilizovat výrobu s potenciálem zvýšení výrobní kapacity. "Město Nymburk je toho názoru a důrazně upozorňuje, že v případě schválení požadované změny spočívající v instalaci náhradního uzlu není ze strany AZOS CZ vyloučena budoucí žádost ve smyslu umožnění provozu obou linek současně," řekl již dříve současný zastupitel města a bývalý starosta Tomáš Mach. O změně integrované povolení se stále jedná.

Společnost AZOS CZ s.r.o. byla založena v roce 2005. Zabývá se kataforézním lakováním a zinkováním. Firma je významným dodavatelem v oblasti automobilového průmyslu, největším odběratelem je mladoboleslavská Škoda Auto.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů