Úterý, 19. března 2024

Kauza uranové haldy u Příbrami spěje do závěrečné fáze

Kauza uranové haldy u Příbrami spěje do závěrečné fáze

Kauza plánované těžby kameniva z uranové haldy u Příbrami, proti níž se bouří okolní obce, spěje do závěrečné fáze. Koncem července je plánováno veřejné projednání. Po něm by mělo být vydáno závazné stanovisko EIA. ČTK to dnes řekla mluvčí ministerstva životního prostředí Petra Roubíčková.

Kritici záměru společnosti Ekototalbau CZ, která chce těžit kamenivo z největší haldy v bývalém uranovém revíru, se obávají zvýšené prašnosti, nadměrné dopravy a znečištění spodních i povrchových vod. Firma tvrdí, že těžba by se v okolí haldy zásadně neprojevila. Poukazuje na to, že se naopak sníží radonová zátěž.

Ministerstvo koncem června rozeslalo obcím, Středočeskému kraji a dalším institucím posudek, který se k plánované těžbě staví vstřícně. Roubíčková ale zdůraznila, že jde o oponentní posudek o vlivech záměru, nikoliv o stanovisko nebo rozhodnutí ministerstva. Podle Roubíčkové jde o standardní postup v procesu EIA, při němž se posuzuje vliv na životní prostředí. Termín pro vyjádření mají dotčené strany do 23. července.

Obce na Příbramsku i Středočeský kraj s oponentním posudkem nesouhlasí. "My budeme stále držet stanovisko, že nesouhlasíme s tím projektem, který tam je zpracovaný," uvedl hejtman Miloš Petera (ČSSD). Podobně se k věci staví vedení Příbrami. Mluvčí města Pavlína Svobodová dnes připomněla, že radní se záměrem firmy Ekototalbau CZ nesouhlasili už v srpnu loňského roku, kdy k záměru vznesli připomínky.

"S vypořádáním našich námitek nesouhlasíme. Jsme toho názoru, že nebyl dostatečně posouzen vliv záměru na pohodu bydlení, na dopravní zátěž dotčených komunikací, nebyl doplněn a vyhodnocen zoologický průzkum tak, jak město Příbram požadovalo, a nebyla navržena žádná opatření k ochraně cyklostezky," uvedl starosta Jindřich Vařeka (ANO).

Ze zákona musí být k záležitosti ministerstvem životního prostředí uspořádáno veřejné projednávání, které je podle Roubíčkové předběžně plánováno na 26. července. Teprve pak se bude vydávat závazné stanovisko EIA.

Šéf státního podniku Diamo Tomáš Rychtařík v minulosti několikrát prohlásil, že Diamo, které je správcem odvalů, s Ekototalbau CZ neuzavře smlouvu, což by pro firmu v podstatě znamenalo, že záměr nemůže uskutečnit. Navržený způsob není podle Rychtaříka dostatečně šetrný a byl by zřejmě nadměrně prašný. Jednatel Ekototalbau CZ Oldřich Zábrodský uvedl, že firma chce proces EIA přesto dokončit. Dokumentaci EIA by podle něj mohlo využít i samo Diamo nebo někdo jiný.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů