Čtvrtek, 28. března 2024

Středočeští radní nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny u Vlašimi

Středočeští radní nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny u Vlašimi

Rada Středočeského kraje nesouhlasí s výstavbou bioelektrárny mezi Vlašimí a Pavlovicemi na Benešovsku. Nejsou podle ní smluvně zajištěny vstupní suroviny ani odvoz takzvaného digestátu, což jsou zbytky po vyhnití biomasy. Problémem je i doprava a zábor kvalitní zemědělské půdy, sdělila dnes ČTK mluvčí hejtmanství Nicole Mertinová. Radní se tak přidali na stranu kritiků projektu z řad místních lidí i ochránců přírody. Investor už dříve námitky odpůrců odmítl. Mimo jiné uvedl, že se nepočítá s výrazným nárůstem dopravy.

Radní podle hejtmana Miloše Petery uložili náměstkovi pro životní prostředí Marku Semerádovi (oba ČSSD) vydat pro krajský úřad nesouhlasné vyjádření územního samosprávného celku k dokumentaci stavby. "Domnívám se, že podobné stavby by měly být zásadně budovány jen tam, kde nebudou obtěžovat a ohrožovat obyvatele okolních obcí. Ve Středočeském kraji je řada průmyslových zón i brownfieldů, kde by bylo možné podobný projekt bez problémů realizovat," uvedl Petera, který dnes převzal od starostů Pavlovic a Kladrub a poslance Václava Zemka (ČSSD) protestní petici s více než 5000 podpisy.

Radní podle Petery přihlédli k tomu, že s projektem za téměř 100 milionů korun nesouhlasí místní lidé a samospráva některých dotčených obcí, jako jsou Pavlovice, Ctiboř, Libež, Kladruby a Vlašim. Podle hejtmana nejsou smluvně zajištěny vstupní suroviny ani odvoz digestátu. V nesouhlasném stanovisku radní také upozornili na dopravu po nevyhovujících komunikacích a zábor kvalitní zemědělské půdy druhé třídy ochrany.

Také podle Českého svazu ochránců přírody Vlašim nemá investor zajištěný místní zdroj surovin, což by znamenalo velkou dopravní zátěž kvůli dovozu z velké dálky nebo velký nárůst pěstování kukuřice v okolí. Jednatel investorské společnosti Biostanice Vlašim Roman Holub to už dříve odmítl. Podle něj se nepočítá s výrazným nárůstem dopravy ani účelovým pěstováním kukuřice. "Bude se to dovážet ze spádové oblasti řekněme 30 až 40 kilometrů. Denně kolem obce Pavlovice projede asi šest nebo sedm nákladních aut navíc," řekl. Kapacita zařízení má být 18.620 tun odpadů nebo energetických surovin za rok, vstupní materiály nesmějí extrémně zapáchat.

Záměrem bioelektrárny je výroba elektrické energie a tepla z vyrobeného bioplynu, výstavba by měla trvat asi osm měsíců. Zpracovávat se zde mají biologicky rozložitelné odpady jako například potravinářský odpad, jateční odpad nebo odpady rostlinného původu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů