Úterý, 19. března 2024

Mmcité jedná o dodávkách protihlukové stěny z pryže do Evropy

Mmcité jedná o dodávkách protihlukové stěny z pryže do Evropy

Protihlukovou stěnu vyrobenou z pryže vyvinula společnost mmcité+ z Bílovic na Uherskohradišťsku. Firma dnes představila novou stěnu u svého sídla, další staví pro Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na obchvatu Třince, její délka bude devět kilometrů. Mají o ni zájem v Německu a Polsku, počítá se s rozšířením hlavně do zemí visegrádské čtyřky a německy mluvících, řekl dnes ČTK obchodní ředitel firmy Petr Vavrouška.

Stěna je ekologická. "Hlavní absorbér zvuku je z pryže. Na jeden metr čtvereční potřebujeme čtyři použité pneumatiky z osobního automobilu," uvedl Vavrouška, podle kterého tento typ protihlukové stěny v Česku nikdo jiný nevyrábí. Na stěnu se dají aplikovat barevné potisky, vzory či nápisy. Vzhled bílovecké stěny navrhli žáci místní základní školy.

Firma mmcité+ dodává přístřešky a zastřešení, zejména na dopravní terminály. Vývoj stěny s názvem noba začal před třemi lety. "Důvodem bylo to, že jsme používali na naše speciální stavby na železnici a silnici většinou standardní protihlukové stěny z betonu nebo z hliníku. Beton byl strašně těžký na přepravu, hliník často ze stavby lidé kradli a nevydržel tolik, proto jsme hledali řešení," uvedl ředitel, podle kterého firma dala do vývoje nové stěny 15 milionů korun. Stěny se vyrábí v Otrokovicích na Zlínsku, pracuje tam asi 30 lidí.

Cena pryžové stěny je podle Vavroušky podobná jako cena betonových či hliníkových stěn. "Levnější jsou například hliníkové stěny z Polska. Hledáme však možnosti, jak náklady snížit, polské dráhy mají o stěnu velký zájem," uvedl ředitel.

V příštím roce by měla firma dodat stěnu na železnici na Slovensko. "Snažíme se získat obchvat kolem Bratislavy, Prešova, Košic, všude jsme v jednání," uvedl Vavrouška. Firma by ráda získala zakázky i od ŘSD či pro železnici v Česku. "Postupně by to měl být nejdůležitější segment mmcité+," uvedl.

Firma má 350 zaměstnanců, její roční obrat se pohybuje kolem 500 milionů korun. Členem skupiny mmcité je i společnost mmcité1 zaměřená na výrobu městského mobiliáře, která již získala řadu ocenění.

Jana Kuncová

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů