Úterý, 19. března 2024

Investice do takzvané čisté energie klesly nejvíce od roku 2013

Investice do takzvané čisté energie klesly nejvíce od roku 2013

Globální investice do takzvané čisté energie byly ve třetím čtvrtletí nejnižší od roku 2013. Přispěly k tomu nižší investice do větrných farem na moři v Evropě a také pokles investic v Číně a Japonsku. Celkové investice do obnovitelných zdrojů energie a chytrých energetických technologií dosáhly 42,2 miliardy USD (1,02 bilionu Kč), což je o 31 procent méně než v předchozím čtvrtletí a o 43 procent méně než ve stejném období loňského roku. Ukázala to data, která zveřejnila společnost Bloomberg New Energy Finance.

"Tato čísla jsou znepokojivě nízká i ve srovnání s trendem útlumu, který jsme zaznamenali v prvním a ve druhém čtvrtletí," uvedl předseda poradního výboru Bloomberg New Energy Finance Michael Liebreich. Za celý rok tak budou investice hluboko pod loňským rekordem, který činil 348,5 miliardy dolarů (8,4 bilionu Kč).

Investice v Číně ve třetím čtvrtletí meziročně klesly o 51 procent na 14,4 miliardy USD, zatímco investice v Japonsku se snížily o 56 procent na 3,5 miliardy dolarů.

Liebreich upozornil, že výrazně slabší je financování solárních a větrných elektráren. Důvodem je pokles vládních pobídek, ale rovněž pokles nákladů.

Prudce se snížily také výdaje na výstavbu větrných elektráren na moři, které se ale v první polovině roku prudce zvyšovaly. Za první a druhé čtvrtletí investoři vložili do projektů větrných elektráren na moři v Evropě 20,1 miliardy USD, ve třetím čtvrtletí však objem investic klesl na 2,4 miliardy USD.

Světlým bodem byly ve třetím čtvrtletí investice fondů rizikové kapitálu a soukromých investičních fondů do nově vznikajících technologických firem. Tyto investice vzrostly o 73 procent na 3,2 miliardy USD.

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů