Čtvrtek, 28. března 2024

Inspekce uvalila na ArcelorMittal správní řízení kvůli znečištění

Inspekce uvalila na ArcelorMittal správní řízení kvůli znečištění

Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) zahájí do 14 dnů s ocelářským gigantem ArcelorMittal Ostrava (AMO) správní řízení.

Firma totiž do registru znečisťujících látek nenahlásila některé povinné údaje, za což jí hrozí pokuta v řádech desetitisíců korun. Na sobotní tiskové konferenci po setkání ministra životního prostředí Martina Bursíka s havířovským primátorem Františkem Chobotem to uvedla ředitelka ČIŽP Eva Tylová. AMO podle své mluvčí Věry Breiové zatím o chystaném správním řízení nic neví.

"Velcí znečišťovatelé mají povinnost jednou za rok hlásit objemy znečišťujících látek. AMO ve stanované lhůtě do konce března nenahlásila nejen množství jemného polétavého prachu, ale zjistili jsme, že jsou další nenahlášená fakta," uvedla Tylová, která rovněž vystoupila na dopoledním mítinku Strany zelených v Havířově.

ArcelorMittal o ničem neví

Mluvčí AMO Věra Breiová popřela, že by ostravský podnik o připravovaném správním řízení věděl. "Paní Tylová byla v pátek u nás podniku a nic nám o tom řekla. Vyjádřila pouze obrovskou spokojenost s tím, kolik projektů ke zlepšení životního prostředí jsme zahájili a hlavně ocenila i lepší přístup společnosti k řešení ekologie," reagovala Breiová.

Emise tzv. polétavého prachu se vypočítávají podle určitých koeficientů. Vypočítaná hodnota polétavého prachu emitovaného společností ArcelorMittal Ostrava je podle Breiové 1445 tun za rok 2007. Chybějící údaj AMO podle své mluvčí AMO dodala tento týden.

"Původně jsme tato data nevykazovali, protože jsme nechtěli, aby se pro množství našich emisí jemného polétavého prachu vyskytovaly dvě odlišné hodnoty. Tyto emise totiž počítá i Český hydrometeorologický úřad, užívá ale pro výpočet jiné koeficienty, takže dojde k jiným výsledkům. Jeho data jsou přitom brána za oficiální, a to i v Evropské unii," uvedl ředitel AMO pro životní prostředí Petr Baranek.

Největší znečištění v kraji

ArcelorMittal Ostrava je podle integrovaného registru znečištění největším znečišťovatelem v Moravskoslezském kraji. Škodlivinám unikajícím z komínů AMO je nejvíce vystaveno 7000 obyvatel ostravské městské části Bartovice a Radvanice a menší míře i lidé v Havířově.

Ocelářská firma podle Tylové zhruba tři roky neinvestovala do ekologie. Pod tlakem veřejnosti ale změnila svůj přístup a nyní připravuje nebo začala provádět některá opatření ke zlepšení situace. V letošním roce investuje do technologií na odprášení a odsíření 1,5 miliardy korun. Firma vyrábí asi tři miliony tun oceli ročně, loni vytvořila konsolidovaný čistý zisk po zdanění 9,2 miliardy Kč při výnosech 57,7 miliardy Kč .

Zdroj:HN
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů