Čtvrtek, 2. května 2024

Diskuse o změnách registru znečišťování nevedla ke kompromisu

Diskuse o změnách registru znečišťování nevedla ke kompromisu

Včerejší schůzka pracovní skupiny k Integrovanému registru znečišťování (IRZ) nevedla ke kompromisu. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), které trvá na redukci firem, které budou mít ohlašovací povinnost do IRZ, nehodlá ze svého návrhu ustoupit. Ustoupit nehodlají ani ekologičtí aktivisté a zástupci regionů, kteří chtějí současný počet firem v registru zachovat. S kompromisním řešením neuspělo ani ministerstvo životního prostředí (MŽP).

"Budeme se dál scházet a hledat rozumný kompromis mezi návrhy řešení. Ani jedna z hraničních variant není podle nás proveditelná," uvedla tisková mluvčí MŽP Michaela Jendeková.

"Na konci jednání se objevil náznak ochoty MPO ustoupit z tvrdého osekání IRZ a bavit se o seznamu činností, které by nadále podléhaly ohlašovací povinnosti, ale jeho zástupci neřekli, o jaké typy provozů by se konkrétně jednalo. Nezbývá tedy, než čekat na další návrhy řešení od MPO a MŽP," uvedla Jana Altunkaya z ekologického hnutí Arnika, která se schůzky účastnila.

Jindřich Petrlík z Arniky, který se schůzky rovněž účastnil, tvrdí, že o některých sporných otázkách neveřejně jednají náměstci z MPO a MŽP. Obává se zákulisní dohody mimo pracovní skupinu, která by nebrala ohled na zájem veřejnosti na přístupu k informacím o toxických látkách. Přiznal ale, že zástupci ministerstev takovou dohodu vyloučili.

MPO trvá na sladění českých předpisů s legislativou EU, tedy pouze na povinnostech, které ukládají unijní předpisy, a vyžadovat je chce jen od firem s výrobní kapacitou stanovenou EU. Nynější přísnější praxe v ČR podle ministerstva znevýhodňuje české podnikatele a zbytečně je administrativně zatěžuje. Od změn si MPO slibuje zlepšení konkurenceschopnosti českého průmyslu a ekonomiky jako celku.

Dnešního jednání se kromě zástupců MPO a MŽP zúčastnili zástupci průmyslu, obecní samosprávy, krajů a Arniky, která v pracovní skupině zastupuje asociaci nevládních ekologických organizací Zelený kruh.

Proti omezení IRZ se podpisem pod výzvou Arniky postavilo 130 starostů a zastupitelů obcí včetně senátora a pražského zastupitele Jiřího Dienstbiera (ČSSD).

Zdroj:ČTK
Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů