Anglická, skotská i velšská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem
vynikající. Ve Velké Británii najdeme vše, po čem toužíme - ať se jedná o
restaurace, které se specializují na typicky anglická jídla, nebo dáváme
přednost spíše kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní
speciality a odlišnosti, ale všude se setkáme s pravým anglickým rostbífem,
zvěřinou, skopovým masem a s mnoha druhy ryb.
Anglická, skotská i velšská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající. Ve Velké Británii najdeme vše, po čem toužíme - ať se jedná o restaurace, které se specializují na typicky anglická jídla, nebo dáváme přednost spíše kuchyni mezinárodní. Každý region má samozřejmě vlastní speciality a odlišnosti, ale všude se setkáme s pravým anglickým rostbífem, zvěřinou, skopovým masem a s mnoha druhy ryb.
Británie je známá díky své vydatné snídani, odpolednímu čaji, potom rovněž i díky rychlému občerstvení a jídlu "do ruky". Kdokoliv Británii navštívil, nemohl se nepovšimnout například smažených ryb s hranolky (Fish and Chips), sendvičů nebo cornwallských pirohů. Ale vezměme to pěkně popořádku...
Anglická snídaně
Typická anglická snídaně je, oproti té naší české, bohatší a vydatnější. Skládá se obyčejně z ovesné kaše porridge s mlékem nebo smetanou a cukrem. Pak následuje "slaný" chod s vajíčky. Jeho součástí bývají i párky, grilovaná klobáska, šunka, smažené žampiony, rajčata, fazole a především originální bacon - dle českého překladu slanina.
Pak následuje tradiční toast s máslem a s marmeládou (marmeládou se v Británii myslí pouze pomerančová, vše ostatní musíme správně nazývat džem) nebo s javorovým sirupem, dále palačinky nebo typické anglické přeslazené koláčky. K tomu se pije káva nebo čaj, obvykle s mlékem nebo smetanou.
V anglických rodinách se takováto tradiční snídaně podává pouze o víkendech, kdy je ráno dostatek času na příjemné posnídání. Běžně se totiž v Anglii snídají pouze toasty nebo corn flakes s mlékem nebo jogurtem či toast a oblíbené burákové máslo. Více čtěte na: http://www.coop.cz/magazin/1_2004/ostrovni_kuchyne.html