Pátek, 26. dubna 2024

Krátce - různé

Krátce - různé

Turkish Stream povede až do Řecka
Ministři energetiky Ruska a Řecka podepsali dohodu o prodloužení plánovaného plynovodu Turkish Stream, který má dopravovat plyn z Ruska přes Černé moře do Turecka a až do Řecka. Moskva se bude podílet na financování projektu a bude jej vlastnit napůl s Aténami, uvedl ruský ministr Alexandr Novak. Výstavba by měla začít v příštím roce a skončit v roce 2019.

Gazprom buduje globální alianci se Shellem
Ruský plynárenský podnik Gazprom chce budovat globální strategickou alianci s britsko-nizozemským ropným koncernem Royal Dutch Shell. Obě společnosti si v rámci spolupráce vymění část majetku a Gazprom bude moci pronikat na nové trhy. Potvrdil to šéf Gazpromu Alexej Miller. Gazprom a Shell rovněž začnou pracovat na rozšíření společně vlastněného závodu na zpracování zkapalněného zemního plynu na Sachalinu.

Rozšíření vodochodského letiště je pozastaveno
Příprava projektu rozšíření vodochodského letiště pro nízkonákladové aerolinie a privátní lety je pozastavena. Letiště čeká na výsledek soudu s ministerstvem životního prostředí kvůli zrušení kladného posudku vlivu na životní prostředí (EIA). Podle ředitele Letiště Vodochody Martina Kačura to plánované rozšíření letiště odsune minimálně o tři až čtyři roky.

Divoké koně na stepi v Milovicích ohlídá dron
Stádo divokých koní v bývalém vojenském prostoru u Milovic na Nymbursku začne monitorovat dálkově řízený bezpilotní letoun. Odborníci tak budou pokračovat ve vědeckém výzkumu na stepi, kterou mají divocí koně za úkol spásat a navrátit jí přirozenou rovnováhu. Dron bude snímkovat současnou rezervaci, kde se pasou koně, i plochy, kam se bude pastva v dalších letech rozšiřovat.

Vláda chce přidat obcím na radioaktivní odpad
Obce, na jejichž katastrálním území se nachází úložiště radioaktivních odpadů, mají od Správy úložišť radioaktivních odpadů dostat ročně o milion korun vyšší příspěvek než dosud. Vyplývá to z plánovaného nařízení vlády, které je od pátku v připomínkovém řízení. Dosud činil příspěvek pro obce tři miliony korun za rok, nyní se má zvýšit na čtyři miliony korun.

Veolia Energie vydělala o 12,5 procenta více
Společnost Veolia Energie ČR, která je výrobcem a dodavatelem tepla i elektrické energie, vytvořila loni zisk 2,046 miliardy korun, což bylo o 228 milionů (12,5 procenta) více než v roce 2013. Obrat společnosti klesl o 1,5 miliardy (16,7 procenta) na 7,3 miliardy korun.

Velký bariérový útes je největší živoucí ekosystém světa svého druhu. Pro Austrálii je ovšem také zdrojem příjmů z turismu. UNESCO má zítra vydat rozhodnutí, zda bariérový útes - o rozloze Velké Británie, Nizozemska a Švýcarska dohromady - zařadí na seznam ohrožených míst světového přírodního dědictví. Podle organizace Greenpeace ubyla na útesu za posledních třicet let polovina korálů. Australská vláda se ale brání prohlášení útesu za chráněnou přírodní památku, kromě úbytku turismu by to pro Austrálii znamenalo komplikace v námořní nákladní dopravě. Zájmy přírody se opět jednou zkřížily s ekonomickou prosperitou. Zítra se dozvíme, co převážilo na Velkém bariérovém útesu.

Sdílet článek na sociálních sítích

Partneři

Asekol - zpětný odběr vysloužilého elektrozařízení
Ekolamp - zpětný odběr světelných zdrojů
ELEKTROWIN - kolektivní systém svetelné zdroje, elektronická zařízení
EKO-KOM - systém sběru a recyklace obalových odpadů
INISOFT - software pro odpady a životní prostředí
ELKOPLAST CZ, s.r.o. - česká rodinná výrobní společnost která působí především v oblasti odpadového hospodářství a hospodaření s vodou
NEVAJGLUJ a.s. - kolektivní systém pro plnění povinností pro tabákové výrobky s filtry a filtry uváděné na trh pro použití v kombinaci s tabákovými výrobky
E.ON Energy Globe oceňuje projekty a nápady, které pomáhají šetřit přírodu a energii
Ukliďme Česko - dobrovolnické úklidy
Kam s ním? - snadné a rychlé vyhledání míst ve vašem okolí, kde se můžete legálně zbavit nechtěných věcí a odpadů